Ga naar de inhoud

Bijna 116 miljoen voor instandhouding rijksmonumenten

De afgelopen periode is in Nederland voor in totaal 115,6 miljoen euro aan subsidies toegekend voor instandhouding van rijksmonumenten. 79,1 miljoen daarvan in het kader van de Subsidieregeling instandhouding monumenten en 36,5 miljoen in het kader van de Instandhoudingssubsidie woonhuis-rijksmonumenten.

Woonhuissubsidie

Eind juli hebben de eigenaren van rijksmonumenten met een woonfunctie een beschikking ontvangen op hun aanvraag voor de woonhuissubsidie. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), uitvoerder van de regelingen, heeft 6.310 aanvragen kunnen honoreren.

Afgewezen zijn 128 aanvragen, hetzij omdat het geen rijksmonument betrof, er geen sprake was van een woonfunctie of particulier eigendom dan wel omdat de aanvraag onvoldoende was onderbouwd.

De woonhuissubsidie, sinds 2020 van kracht, vervangt de fiscale aftrek. Particuliere eigenaren van rijksmonumenten met een woonfunctie kunnen van 1 maart tot en met 30 april subsidie aanvragen voor onderhoudskosten die gemaakt zijn in het kalenderjaar ervoor. De geldelijke bijdrage van het rijk beloopt 38 procent van de subsidiabele onderhoudskosten.

Nog dit jaar wordt het aanvraag- en afhandelingsproces van deze eerste beschikkingsronde geëvalueerd.

Regeling instandhouding monumenten

Eind augustus zijn alle eigenaren ingelicht over de beschikking op hun aanvraag voor instandhoudingssubsidie. Van de 1.422 aanvragen heeft de RCE er 1.193 gehonoreerd.

165 aanvragen zijn afgewezen, bijvoorbeeld omdat het geen rijksmonument betrof, de aanvraag buiten termijn was ingediend of omdat de aanvraag onvoldoende was onderbouwd. 64 aanvragen kon de rijksdienst niet honoreren omdat het subsidieplafond bereikt was, ondanks de extra ophoging van het beschikbare budget met 15,6 miljoen euro.

Geen woonhuis

De instandhoudingssubsidie is bedoeld voor archeologische, groene en gebouwde rijksmonumenten die geen woonhuis zijn. Eigenaren kunnen ieder jaar geld krijgen voor reguliere onderhoudskosten op basis van een zesjarig onderhoudsplan. De bijdrage bedraagt maximaal 60 procent van de subsidiabele onderhoudskosten.

Het reguliere budget dit jaar was 62,8 miljoen euro. Conform de bepalingen in de regeling is het restant van 2019 ter grootte van 1,6 miljoen toegevoegd aan het budget voor 2020. Daarnaast is, in verband met een overvraag, ingestemd met een eenmalige budgetverhoging van 15,6 miljoen. Zo konden 198 goedgekeurde aanvragen alsnog gehonoreerd worden.

Foto: Huis Hoevelaken ontvangt instandhoudingssubsidie voor het onderhoud van de historische park- en tuinaanleg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.