Ga naar de inhoud

Bijna 50 molens hebben problemen met deelbare roeden

deelbare roeden

deelbare roeden

Medio april maakte de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) bekend dat er problemen kunnen optreden bij molens met deelbare roeden. Van de circa 1.200 molens in Nederland zijn er 48 met dergelijke roeden uitgerust.

Het blijkt dat er iets mis is met de boutverbinding, waardoor niet met zekerheid te zeggen valt of de wieken goed blijven zitten. Om risico’s te vermijden zijn daarom alle betreffende 48 molens stil gezet.

De RCE laat technische oorzaken en oplossingsrichtingen onderzoeken en heeft onlangs voorlopige resultaten gepresenteerd aan de eigenaren en molenaars.

De Hollandsche Molen

Belangenvereniging De Hollandsche Molen, nauw betrokken bij het intensieve overleg over dit onderwerp, ondersteunt het stilzetten van de molens en heeft betrokken eigenaren en molenaars op het hart gedrukt voorlopig niet met de betreffende molens te draaien.

Duidelijk is volgens de vereniging dat het probleem opgelost moet worden, bij voorkeur niet via de juridische weg van aansprakelijkheid. Cruciaal voor De Hollandsche Molen is dat de betreffende eigenaren financieel niet de dupe mogen worden.

Advies

Het ministerie van OCW en de rijksdienst werken hard om voor Nationale Molendag op 13 en 14 mei een gedegen advies te kunnen geven aan de gedupeerde eigenaren. Dan is ook duidelijk wat de kosten zijn van vervanging of reparatie en op welke termijn daarmee begonnen kan worden. https://cultureelerfgoed.nl/nieuws/molens-met-gebreken-staan-nog-stil