Ga naar de inhoud

Bijna miljoen voor Hendricks Museum Huizen in Nederland

Vereniging Hendrick de Keyser, de landelijk werkende organisatie die zich inzet voor behoud van historische architectuur, heeft 975.000 euro ontvangen van de BankGiro Loterij. Met dit bedrag tilt zij Hendricks Museum Huizen in Nederland van de grond.

De vereniging, die in 2018 een eeuw bestaat, geeft uit haar bezit voor het museum 35 woonhuizen terug aan een breed publiek door ze permanent open te stellen. Het gaat om woningen verspreid over het land die ieder hun eigen verhaal vertellen over de historie van het huis en zijn bewoners. Samen moeten de onderkomens op termijn een aaneensluitend beeld geven van 400 jaar woonhuisontwikkeling in Nederland.

Lancering

Tijdens het eeuwfeest van Hendrick de Keyser in 2018 wordt Museum Huizen in Nederland in 10 panden gelanceerd om de opvolgende jaren uit te groeien tot de beoogde 35 huizen.

De karakteristieke woonhuizen die het betreft, nemen volgens de vereniging ieder een sleutelpositie in de woonhuisontwikkeling in. Waarom hebben 16e-eeuwse huizen geen gang? (Amsterdam), Waarom had oma twee keukens? (Steenwijk), waar ging oudtante in bad (Den Haag) en waarvoor had betovergrootvader een hangkamer? (Hoorn). Mensen kunnen straks in het museum een reis maken langs al deze antwoorden.

Goed Geld Gala

De ruimhartige schenking aan Hendrick de Keyser is bekendgemaakt in de aanloop naar het jaarlijkse Goed Geld Gala van de BankGiro Loterij dat op 16 februari plaatsvindt in de Beurs van Berlage.

Dankzij de deelnemers aan de loterij is een record miljoenenbedrag te verdelen. Van ieder verkocht lot gaat de helft naar musea en andere culturele instellingen. Op het Goed Geld Gala onthult de BankGiro Loterij het totaalbedrag dat zij in 2017 kan schenken en hoe dat bedrag wordt verdeeld.

Collectie

Vereniging Hendrick de Keyser heeft in bijna honderd jaar huizen redden voor het nageslacht een collectie aangelegd van in totaal 416 historische panden waaronder huizen, boerderijen, buitenplaatsen, villa’s en raadhuizen, verspreid over 106 plaatsen.

Foto Jurgen Jacob Lodder.