Het voormalige kantoor van de Sociale Dienst aan de Besterdring in Tilburg is van belangrijke waarde. Dit vanwege de bijzondere architectuur en de plek van het gebouw in de (geschiedenis van de) stad. Dat concludeert architectuurhistoricus Victorien Koningsberger.
Op verzoek van Bond Heemschut deed Koningsberger uitgebreid onderzoek naar het ‘Blauwe gebouw’, dat op de nominatie staat te worden gesloopt. Met de onderzoeksresultaten in de hand pleit de erfgoedvereniging voor behoud van het pand bij de spoorzone.
Iconisch
“Het ontwerp uit het midden van de jaren zeventig van de Tilburgse architect Jac. van Oers heeft geresulteerd in een iconisch gebouw. Het uiterlijk wordt gekenmerkt door de achthoekige opzet van het langgerekte laagbouwvolume, dat is opgebouwd uit prefab gevelelementen met in beton gegoten kobaltblauwe glas-mozaïek-tegels, en hoogbouw bekleed met Cor-Ten-‐staal en bijpassende roestkleurige raampartijen. Het langgerekte kobaltblauwe volume met de coupé-ramen wekt de indruk van een trein”, concludeert Koningsberger.
Symbolische verwijzing
De architectuur is volgens haar een symbolische verwijzing naar het karakter van het gebied als voormalig Werkspoorterrein van de NS, en de spoorzone.
“Het kantoorgebouw vertegenwoordigt bovendien een roerige periode in de geschiedenis van Tilburg, dat in de jaren zeventig te kampen had met afnemende werkgelegenheid in de textielnijverheid. Veel Tilburgers hebben er heel wat voetstappen liggen door de functie van het gebouw als uitkeringsinstantie”, aldus de architectuurhistoricus.
Presentatie
Deze waardestelling presenteerde Heemschut maandagavond 23 oktober in de Themacommissie Vestigingsklimaat. De waardestelling is aangeboden aan wethouder Berend de Vries van Tilburg. Heemschut hoopt hiermee dat de wethouder de voorgenomen sloop heroverweegt.