Blauwe Golven Arnhem sleutelwerk naoorlogse kunst

De Blauwe Golven in Arnhem behoren tot de 100 belangrijkste kunstwerken in de openbare ruimte na de Tweede Wereldoorlog. Dat heeft BK-Informatie bekendgemaakt.

De Werkgroep Monumentale Kunst van erfgoedvereniging Heemschut had het kunstwerk van Peter Struycken voorgedragen. Vanwege zijn 40-jarig bestaan besloot BK-Informatie een project op te zetten rond kunstgeschiedenis waar het zelf nauw mee verbonden is: kunst in de openbare ruimte.

Honderd nominaties

November 2019 deed het blad een oproep onder lezers om voordrachten te doen. Het leverde een paar honderd nominaties op. Een speciale werkgroep benoemde vervolgens 100 kunstwerken als sleutelwerken voor kunst in de openbare ruimte vanaf 1945.

De samenstelling kwam volgens de redactie tot stand met toewijding, discussie en verantwoordelijkheid. De 100 kunstwerken zijn kunsthistorisch, maatschappelijk en/of ruimtelijk invloedrijk geweest. Ze tonen de huidige staat van kunst in de openbare ruimte van Nederland.

Verrassing

Er zitten usual suspects tussen, maar ook kunstwerken die voor menigeen een verrassing zullen zijn. Samen geven ze een indruk van hoe stijlen, ideologieën en bouwperiodes elkaar in de afgelopen decennia zijn opgevolgd.

Vrijdag 13 maart 2020 maakt www.sleutelwerken.nl de hele lijst van 100 sleutelwerken bekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.