Meteen naar de inhoud

Blik op glasnegatieven architect Pierre Cuypers

Het Cuypershuis in Roermond brengt een publicatie uit over een bijzonder collectieonderdeel. Breekbare beelden is het eindresultaat van onderzoek naar de 800 glasnegatieven die het museum in het bezit heeft.

De verzameling is de afgelopen jaren na een succesvolle crowdfundingactie gerestaureerd en gedigitaliseerd. Conservator Loes van Harrevelt van het Nederlands Fotomuseum kreeg van het Cuypershuis de opdracht de glasnegatieven te bestuderen. De uitkomst van dat onderzoek bevestigt in het boek de vooruitstrevende kant van ondernemer Pierre Cuypers.

Schat aan informatie

Fotografie is niet het eerste waar men aan denkt bij Pierre Cuypers (1827-1921). Toch heeft de Limburger een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de Nederlandse fotografie.

De internationaal vermaarde architect benutte volop de mogelijkheden die de fotografische reproductie bood om nieuwe architectuur, kunstvoorwerpen uit zijn ateliers, oudheden en monumenten vast te leggen. Daarnaast verzamelde hij foto’s om zichzelf en zijn medewerkers te instrueren en te inspireren met een enorme rijkdom aan voorbeelden uit de internationale kunst- en architectuurgeschiedenis.

Inkijkje

De collectie glasnegatieven, waarnaar conservator Van Harrevelt onderzoek heeft gedaan, is afkomstig uit het bedrijf van Cuypers. De verzameling maakt door haar ouderdom, toegepaste techniek, veelzijdigheid aan onderwerpen en fotografische kwaliteit een belangrijk onderdeel uit van de fotocollectie Nederland.

De glasplaten verschaffen een inkijkje in de productie- en verkoopmethoden van de kunstwerkplaatsen, de vele kunstenaars en ambachtslieden die er werkten en de opkomst van de kunstreproductie in gips en fotografie.

De publicatie, mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Hendrik Muller Fonds, is voor 12,50 euro te koop in de winkel van het Cuypershuis.

In de vaste presentatie van het museum zijn regelmatig twee wisselende glasnegatieven te bekijken. Kunstobjecten die zijn afgebeeld op de glasnegatieven zijn verwerkt in de trappenhal van het Cuypershuis. Ze zijn elke dinsdag tot en met zondag tussen 11.00 en 17.00 uur te bewonderen. Adres: Cuypershuis, Pierre Cuypersstraat 1, Roermond, www.cuypershuisroermond.nl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: