Ga naar de inhoud

BOEi maakt Zwarte Silo onzichtbaar duurzaam

De Zwarte Silo, een 100 jaar oude voormalige graansilo aan de binnenhaven in Deventer, is onzichtbaar verduurzaamd door de stortkokers deels vol te storten met cellulose. Het is voor het eerst dat een monument in Nederland op deze manier is geïsoleerd. Het gaat volgens de initiatiefnemers om een pilot.

De nieuwe aanpak moet zorgen voor een comfortabeler binnenklimaat in de evenementenlocatie; ook nemen de stookkosten naar verwachting flink af. Cellulose, een afvalproduct met hoge isolerende waarde, is  tot pulp vermalen krantenpapier.

“Deze vorm van verduurzamen is niet zichtbaar, maar wel voelbaar”, zegt Arno Boon, directeur van herbestemmingsspecialist BOEi, eigenaar van de Zwarte Silo. “Verduurzaming heeft bij ons topprioriteit, en bij monumenten vraagt dat om innovatie en improvisatie. Stel dat deze aanpak goede resultaten geeft, dan kan dat van groot belang zijn voor de verduurzaming van veel meer industrieel erfgoed en monumenten”.

Relatief goedkoop en eenvoudig aan te brengen

“Cellulose”, verklaart bouwkundige Bart Kerkdijk van BOEi”, is relatief goedkoop en eenvoudig aan te brengen, juist op moeilijk bereikbare plekken zoals een silo van 20 meter hoog. De cellulosepulp is met een pomp en lange slangen van bovenaf in de lege silobuizen geblazen. Het is een circulair product en deze aanpak is bovendien reversibel. Mocht de isolatie niet het verwachte effect hebben, dan kan dit materiaal er eenvoudig weer uit worden gezogen”.

Warmteplan uit Brummen is de samenwerkingspartner van BOEi bij de pilot. Dat bedrijf levert de cellulosepulp en brengt ze aan. Inmiddels is ook een tweede ‘kathedraal van het platteland’, een silo in Wehl, op dezelfde manier aangepakt. Voordeel is dat het monumentale en robuuste karakter van de binnenruimte bewaard blijft

Blikvanger

De Zwarte Silo Deventer, in 1924 opgetrokken voor de opslag van graan, is sinds 2012 eigendom van BOEi. Voordien stond het gebouw ruim 30 jaar leeg. Sinds de herbestemming is de Zwarte Silo een blikvanger in het nieuw ontwikkelde havenkwartier van de Koekstad.

Foto: De Zwarte Silo in Deventer is onzichtbaar verduurzaamd (foto Jan van Dalen).

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.