Ga naar de inhoud

BOEi neemt drie gebouwen IJsselcentrale Harculo over

Herbestemmingsspecialist BOEi neemt drie gebouwen van de voormalige IJsselcentrale in de Zwolse buurtschap Harculo over van eigenaar ENGIE. Het gaat om het magazijn, de hijshal en het dienstengebouw uit 1955.

Daarmee komt herbestemming van de gebouwen in zicht. In het voormalige dienstengebouw wil BOEi kantoren met een werkcafé onderbrengen. Voor het magazijn wordt samen met de gemeente Zwolle gekeken naar de mogelijkheid van atelierruimtes. De hijshal krijgt een openbare functie, mogelijk in combinatie met flexwoningen.

Concrete stappen

BOEi doet naar eigen zeggen al jaren onderzoek naar herbestemming van de drie gebouwen en kan nu als eigenaar concrete stappen zetten richting een nieuwe toekomst.

Directeur Arno Boon: “In combinatie met De Koelwaterhal die door Ronald Westerhuis onder handen is genomen en de geplande woonwijk, ontstaat straks een bruisende nieuwe stadswijk van Zwolle. In de tussentijd is er veel ruimte voor bijzondere evenementen, zoals de IJsselbiënnale”.

BOEi heeft in de loop van zijn bestaan ruim ervaring opgedaan met restauratie en herbestemming van industriële gebouwen: de afgelopen 25 jaar werden bijna 500 projecten succesvol afgerond, zoals de Blokhuispoortgevangenis in Leeuwarden, het  Hazemeijercomplex in Hengelo, de Dru in Ulft en de ENKA-fabriek in Ede.

Wederopbouwkunst

Bijzonder aan de gebouwen van de IJsselcentrale is onder meer de wederopbouwkunst in het dienstengebouw, rond het thema energie. Kunstenaars als Titus van Leer, Hans Bayens Jo Pessink, Geni Peter en Huib de Ru kregen de kans om er vooruitgang, gedrevenheid en optimisme te verbeelden.

Foto: Herbestemming van drie gebouwen van de voormalige IJsselcentrale komt in zicht (foto Jan van Dalen).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.