Ga naar de inhoud

Onderzoek Romeinse villa Voerendaal verschenen

De studie naar Villa Voerendaal-Ten Hove is officieel geopenbaard. Dat gebeurde op 31 maart tijdens een symposium in het Limburgs Museum te Venlo. Daar presenteerden archeologen het langverwachte en omvangrijke onderzoek naar de Romeinse villa in de gemeente Voerendaal. Regiohoofd Leonard de Wit van de Rijksdienst van het Cultureel Erfgoed reikte het eerste exemplaar van het boek uit aan familie van toenmalig opgravingsleider Willem Willems.

Onder de radar

De akker langs de Steinweg in Voerendaal is een bijzondere plek. In het verleden deden archeologen daar al diverse opgravingen. Toch bleven veel van die ontdekkingen onder de radar.

Tot in 2019. Toen ging een team archeologen aan de slag om de resultaten van het onderzoek te publiceren. Zij bestudeerden honderden foto’s, tekeningen en maar liefst 45.000 objecten, waaronder scherven van potten, kruiken en amforen, bronzen munten, sieraden, dakpannen en beschilderd pleisterwerk.

Indrukwekkendste Romeinse villa

Villa Voerendaal geldt onder kenners als de indrukwekkendste Romeinse villa van Nederland. Na lang puzzelen ontdekten archeologen daar ook sporen van houten woningen. Huizen waarin mensen woonden voordat de stenen villa werd gebouwd en nadat de villa was verwoest. Een verhaal van wel duizend jaar.

Het meerjarig onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het Limburgs Museum, met financiële steun van de provincie Limburg en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

‘Ontzettend bijzonder’

Archeoloog Henk Hiddink noemt de opgraving van de villa ‘ontzettend bijzonder’.

“Het grote complex is alles wat men als archeoloog zou wensen. Voerendaal is niet alleen de meest indrukwekkende villa van Romeins Nederland bestaande uit een zuilengalerij van wel 130 meter lang, een badgebouw en een graanpakhuis. Het is ook een fort uit de IJzertijd, een versterkte toren uit de laat-Romeinse tijd en een begraafplaats uit de Vroege Middeleeuwen. Na vier opgravingen in de afgelopen 130 jaar is nu het complete verhaal van Voerendaal verteld. Meer dan een eeuw bewoning langs de Steinweg in Voerendaal. Zo’n rijke geschiedenis is van geen enkele andere Nederlandse villa bekend. Deze opgraving is uniek in zijn compleetheid”.

Symposium

Op het symposium Villa Voerendaal in het Limburgs Museum vertelden de archeologen over hun onderzoek, de nieuwe inzichten, de vondsten en over de lange geschiedenis van Villa Voerendaal.

De nu verschenen publicatie waarvan het eerste exemplaar is aangeboden aan familie van toenmalig opgravingsleider Willems, is te downloaden via de website van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Foto: Reconstructie van de Romeinse Villa Voerendaal (beeld Mikko Kriek).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.