Bokrijk brengt Bruegel dichtbij

Openluchtmuseum Bokrijk in Genk schenkt deze zomer bijzondere aandacht aan het feit dat kunstschilder Pieter Bruegel de Oude 450 jaar geleden is overleden.

Een interactieve route door het Vlaamse museum, een tentoonstelling met informatiepanelen, speciale Bruegel-gerechten, een game voor kinderen en theatervoorstellingen, slaan een brug naar een moderne beleving van Bruegels middeleeuwse schilderijen.

Kan een kunstenaar als Pieter Bruegel de Oude hedendaagse museumbezoekers nog boeien? Zijn kinderen, scholieren en ouderen nog te motiveren om zich te verdiepen in het werk van de schilder? Wie de expositie in het openluchtmuseum van Bokrijk aandoet en zich laat verrassen, komt aan het slot naar verwachting tot de slotsom dat de organisatoren een geweldige prestatie hebben geleverd.

Route

Een met houten palen gemarkeerde route leidt bezoekers door het thematisch-geografisch ingedeelde museum, de de Kempen, het Haspengouw, de Oost-West Vlaanderen/polder en de Sixties (de stad). Een indeling die destijds door Jozef Weyns (1913-1964), conservator en medeoprichter van het museum, is bedacht.

De looproute voert langs allerlei focuspunten waar op eigentijdse manier aandacht wordt gegeven aan Pieter Bruegel de Oude. Zoals de Bruegelhoeve waar de film de Living Past wordt vertoond en waar voorwerpen zoals kookgerei uit Bruegels tijd tentoongesteld zijn.

Onderscheidend

Onderscheidend is ook de vertolking van het schilderij The lost Season door kunstenaar Frits Jeuris. In de schuur Lommel-Kattenbos treft de bezoeker een Bruegeliaans Bokrijkslandschap dat het verdwenen schilderij uit de reeks De Maanden voorstelt. Tijdens het kijken komt het landschap tot leven.

Apotheose is de enorme vergroting van het schilderij De strijd tussen Carnaval en Vasten (foto) in de bergschuur van Zuienkerke. Belangstellenden kunnen zelf onderdeel van het schilderij worden door op de grond plaats te nemen en zichzelf in een grote spiegel te zien.

De theatervoorstelling Bravo! Meneer Bruegel! is te zien van 11 juli tot met 1 september in het openluchtmuseum van Bokrijk. De expositie De Wereld van Bruegel is geopend tot 20 oktober.