Bollenschuur weer sieraad voor het landschap

Bollenschuur

De Werkgroep Bollenerfgoed van het CultuurHistorisch Genootschap Duin- en Bollenstreek heeft de Zwarte Tulp Prijs 2015 toegekend aan Cock en Walter van der Prijt. Dit omdat de broers de bollenschuur van Ruigrok in Hillegom hebben gerestaureerd en een woonbestemming gegeven. Het rijksmonument heeft daarmee een nieuwe toekomst gekregen.

De Zwarte Tulp Prijs, bestaand uit een oorkonde en een schildje voor aan de gevel, wordt jaarlijks uitgereikt aan de eigenaar van een bollenschuur in de Bollenstreek die het pand op voorbeeldige manier heeft behouden of een nieuwe bestemming heeft gegeven.

Volgens Jos Warmenhoven van de Werkgroep Bollenerfgoed is de stellingschuur aan de Zuider Leidsevaart 2A met veel respect voor de historie van het gebouw opgeknapt, zonder een cent subsidie. “Cock van der Prijt heeft echt drie rechterhanden”.

Authentieke kenmerken

De hoge bollenschuur is in 1906 gebouwd voor het bollenbedrijf van Jan Ruigrok Wz. Het pand werd al vele jaren niet meer gebruikt en de familie Ruigrok zocht lang naar een nieuwe bestemming.

Een eerste plan om in de schuur 12 appartementen voor starters te maken, kreeg geen goedkeuring van de Rijksdienst voor Monumentenzorg. Die bestemming zou het monument te veel aantasten.

Dat veranderde in 2012 toen Cock van der Prijt een plan indiende om vier appartementen in het gebouw onder te brengen. Samen met de gemeente Hillegom werd een oplossing gezocht voor de bereikbaarheid van de bollenschuur. Broer Walter kocht het pand en Cock begon met de restauratie. Daarbij zijn authentieke kenmerken, zoals de houten ventilatiedeuren, stalen ramen, ventilatieroosters en houten verdiepingsvloeren behouden gebleven. De bollenstellingen zijn her en der in het gebouw gebruikt als kast. De rijksdienst hield toezicht op de verbouwing.

Eerste keer

Volgens Peter Nijhof van de Werkgroep Bollenerfgoed was het de eerste keer dat de Zwarte Tulp Prijs is toegekend voor een rijksmonument.

“Van alle dertien prijzen die wij hebben uitgereikt was dit project veruit het ingewikkeldst, ook vanwege de ligging. De schuur staat ingebouwd tussen andere bollenschuren en woningen en het gebouw stond vol met houten stellingen. De bollenschuur van Ruigrok was een ernstig zorgenkind, maar is nu weer een sieraad voor het landschap”.

Foto: De bollenschuur is met behoud van authentieke details gerestaureerd (foto Werkgroep Bollenerfgoed).