Ga naar de inhoud

Bosch Research and Conservation Project wint Europa Nostra Prijs 2017

Europa Nostra heeft de 29 winnaars bekend gemaakt van de Europa Nostra Prijs 2017. Uit 18 landen zijn laureaten verkozen vanwege hun exemplarische prestaties. De enige Nederlandse winnaar is het Bosch Research and Conservation Project (BRCP) te ’s-Hertogenbosch. Onafhankelijke jury’s van experts hebben in totaal 202 projecten uit heel Europa beoordeeld.

De winnaars van de EU Prijs voor Cultureel Erfgoed/Europa Nostra Prijs 2017 worden geëerd tijdens een grootscheepse manifestatie op 15 mei in de Sint Michaelskerk in Turku, Finland. De ceremonie brengt circa 1.200 mensen bij elkaar, onder wie erfgoedprofessionals, vrijwilligers en supporters uit heel Europa, evenals vertegenwoordigers van EU-instellingen, het gastland en andere lidstaten.

BRCP

In 2016 was het 500 jaar geleden dat de wereldberoemde schilder Jheronimus Bosch overleed, een kunstenaar wiens leven en werk grenzen en taalbarrières overbrugde. Zijn roem verspreidde zich al snel over heel Europa, en zijn bizarre en uiterst creatieve beeldspraak werd, en wordt nog steeds, tot ver buiten de Nederlandse grenzen bewonderd. Zijn bewaard gebleven oeuvre bestaat uit 24 schilderijen en 21 tekeningen, en is te vinden in 26 musea en particuliere collecties in 10 verschillende landen, waarvan 9 in Europa.

Het Bosch Research and Conservation Project werd in 2007 voor het eerst als initiatief gepresenteerd en nu, tien jaar later, heeft het BRCP-team de resultaten gepresenteerd van het omvangrijkste internationale onderzoek dat ooit naar de schilderijen en tekeningen van Jheronimus Bosch is ondernomen.

In zeven jaar toegewijd onderzoek, ontdekte het team een schat aan nieuwe informatie over de kunstenaar en zijn overgebleven werk, gepubliceerd in de tweedelige monografie Jheronimus Bosch, Schilder en Tekenaar: Catalogue Raisonné (verschenen in NL, EN, FR, DU) en Hieronymus Bosch, Painter and Draughtsman: Technical Studies. Het is ook toegankelijk via de innovatieve website boschproject.org.

In het Boschjaar en de aanloop ernaar was sprake van niet minder dan elf restauraties en twee spectaculaire en belangrijke tentoonstellingen in Den Bosch en Madrid, bezocht door ruim een miljoen mensen.

Verbinding

“Dit project vertegenwoordigt innovaties op het gebied van onderzoek, restauratie en technologie en is een uitstekend voorbeeld van de verbinding tussen onderzoek en behoud van kunst”, aldus de jury.

Het Bosch Research and Conservation Project is een ambitieus, grootschalig internationaal onderzoeksproject, opgezet door de Stichting Jheronimus Bosch 500, Het Noordbrabants Museum en de Radboud Universiteit.

“Het hele proces van dit project is buitengewoon. De inspanningen van de verschillende belanghebbenden in de publieke sector om alle betrokken partijen te mobiliseren om zo’n voortreffelijk resultaat te leveren, waaronder een internationale tentoonstelling en een brede verspreiding van de resultaten, is geweldig. Het relatief kleine team heeft duidelijk met toewijding gewerkt en met een scherp inzicht in de historische, culturele en sociale context van Bosch”, benadrukt de jury.