Ga naar de inhoud

Brabant investeert in opknap monumenten

Noord-Brabant investeert komend jaar 3.835.000 euro in restauratie van monumenten, het onderhoud van molens en eco-archeologisch onderzoek. De helft van het bedrag komt beschikbaar via het rijk. Het provinciebestuur zegt het belangrijk te vinden erfgoed zichtbaar en beleefbaar te maken en te houden. “Aldus draagt erfgoed bij aan een levendig Brabant voor zoveel mogelijk Brabanders, waarmee de provincie een plus zet op wonen, werken en recreëren in Brabant”, schrijven Gedeputeerde Staten in een persbericht.

Het grootste deel (3.750.000 euro) van de investering wordt besteed aan restauratie van rijksmonumenten. Daarnaast investeert Noord-Brabant 50.000 euro in onderhoud van molens en 35.000 euro in eco-archeologisch onderzoek.

Indienen subsidieaanvraag

Het bedrag voor rijksmonumenten wordt verdeeld over religieus erfgoed, kastelen en landgoederen, industrieel erfgoed en militair erfgoed. Indienen van de subsidieaanvraag voor restauratie van rijksmonumenten kan van 18 oktober tot en met 22 oktober 2023. Potentiële aanvragers, aldus de provincie, hebben hierdoor ruim de tijd om hun aanvraag voor te bereiden. Aanvragen worden op volgorde van binnenkomst behandeld.

De regeling onderhoud molens is een aanvulling op een subsidie voor onderhoud aan molens van het rijk. Elke molen die van de rijksoverheid subsidie heeft ontvangen krijgt de mogelijkheid om daarnaast een provinciale subsidie van 10 mille aan te vragen. Indienen van een aanvraag via brabant.nl kan vanaf 4 september 2023.

Eco-archeologisch onderzoek

De subsidieregeling Eco-archeologie is bedoeld om het meest kwetsbare archeologische erfgoed uit Brabantse bodem niet verloren te laten gaan. Eco-archeologische vondsten zoals houten voorwerpen, planten- en dierenresten, maar ook textiel van soms duizenden jaren oud, vergaan zodra ze in aanraking komen met zuurstof. Naast waterschappen en gemeenten kunnen bijvoorbeeld ook terreinbeherende instanties subsidie aanvragen. Vanaf 3 juli via brabant.nl.

Zichtbaar en beleefbaar

Het provinciebestuur wil dat Noord-Brabant voor zoveel mogelijk mensen een fijne en leuke plek is. Om te wonen, te werken en te recreëren. Provinciaal erfgoed speelt daarbij zijns inziens een belangrijke rol. “We willen een divers, aantrekkelijk en beleefbaar aanbod creëren”.

“Brabant”, verklaart gedeputeerde Stijn Smeulders (Cultuur, Sport, Vrije tijd en Erfgoed), “herbergt veel erfgoed, van oude kloosters en fabrieken tot forten en molens. Dat erfgoed vertelt over onze identiteit, maakt ons verleden zichtbaar en verbindt ons ermee. Dat willen we zicht- en beleefbaar maken en houden. Met de focus op vier verhaallijnen: Religieus Brabant, Bevochten Brabant, Bestuurlijk Brabant en Innovatief Brabant”.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.