Brabants erfgoed bedreigd

De gemeente Heusden heeft besloten om met een postzegelplan de bouw van twee nieuwe huizen mogelijk maken in de biotoop van Brabants Mooiste Boerderij. De 17e-eeuwse boerderij is sinds haar verbouwing in 1890 onveranderd gebleven.

Bewoonster Marja Kivits leeft er op eenvoudige ouderwetse wijze. Als boerin Marie van de Middelhaai van anno 1890 geeft zij al bijna 20 jaar in sappig plaatselijk dialect rondleidingen en huiskamerconcertjes over het oude boerenleven; erfgoededucatie en erfgoedrecreatie in een levend museum in 19e-eeuwse sfeer.

‘Unieke combinatie’

Volgens de Stichting de Brabantse Boerderij en erfgoedvereniging Bond Heemschut gaat het om ‘een unieke combinatie van materieel, groenlandschappelijk en immaterieel waardevol cultuurhistorisch erfgoed’.

Beide instanties menen, dat het geheel behouden moet blijven ‘als vertegenwoordiging van zowel de (oude) Vlijmense, de provinciale als de Nederlandse identiteit’. Dergelijke topjuwelen, aldus de Brabantse Boerderij en Heemschut, verdienen een betere bescherming tegen postzegelplannen van lagere overheden.

Petitie

Intussen is een petitie tot steun op touw gezet. Zij die willen ondertekenen kunnen dat doen op www.petitie24.nl/petitie/3535/Marie Zie ook Omroep Brabant: https://www.facebook.com/watch/?v=900410150761993

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.