Meteen naar de inhoud

Brede steun voor werken met uitvoeringsrichtlijnen

Het werken met uitvoeringsrichtlijnen kan rekenen op brede steun in de restauratiesector. Dat blijkt uit onderzoek zeven jaar na de invoering van de Erfgoedwet.

De studie naar het functioneren van de wet is verricht in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Daarbij is niet alleen gekeken naar de wet zelf, maar zijn gesprekken gevoerd met het hele erfgoedveld over het eigen functioneren.

Dus niet alleen het functioneren van de Erfgoedwet in de volle breedte is onderzocht, ook de instandhouding van, onder meer, rijksmonumenten. Daarbij blijkt veel waardering voor het werk van de stichting ERM Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg). De rol van ERM als platform van monumenteneigenaren, ontwerpers en uitvoerders, en toezichthouders oogst bijval.

Zorg

Wel is de zorg geuit dat de kwaliteitszorg via richtlijnen en een certificeringssysteem geen wettelijke grondslag heeft of een voor overheden verplicht kader. Uit eerder onderzoek is komen vast te staan dat slechts een derde van de gemeenten in de vergunningverlening verwijst naar de Uitvoeringsrichtlijnen van ERM.

“Onder respondenten is geen eensgezindheid over in hoeverre de uitvoeringsrichtlijnen verplicht moeten worden. Sommige respondenten vinden de huidige werking voldoende kwaliteitsborging bieden, terwijl anderen de koppeling willen maken tussen de richtlijnen en bijvoorbeeld vergunningverlening of subsidieverlening. Wel is men eensgezind tevreden over de inhoudelijke kwaliteit van de uitvoeringsrichtlijnen. Daarnaast wordt ook de brede betrokkenheid van belanghebbenden uit het veld (bedrijven, overheden, opdrachtgevers) gewaardeerd. Het zorgt ervoor dat de sector zelf actief nadenkt over wat restauratiekwaliteit is”, aldus de onderzoekers.

Aanmoediging

De overheid moedigt het werken met ERM-gecertificeerde bedrijven aan, door via de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) kennis en expertise te leveren en bij subsidieverlening te verwijzen naar de normen. Daarnaast concluderen de onderzoekers dat het vinden van vakmensen om het werk te leveren een grote zorg is binnen de sector.

De Beleidsevaluatie Erfgoedwet is door staatssecretaris Gunay Uslu (OCW) aan de Tweede Kamer ter beschikking gesteld. Het rapport behandelt alle aspecten van de erfgoedsector en biedt suggesties voor aanpassingen aan de Erfgoedwet en de uitvoering daarvan. In de aanbieding aan de Kamer schrijft de bewindsvrouw dat zij volgend jaar met een beleidsinhoudelijke reactie komt op de conclusies en adviezen van de onderzoekers.

Foto: Het rapport met op de cover de Vaandeldrager van Rembrandt.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: