Ga naar de inhoud

Breed gedragen verzet tegen sloop glas in lood ramen in Valeriuskliniek Amsterdam

Erfgoedvereniging Heemschut en het Cuypersgenootschap spreken hun zorgen uit over het lot van de monumentale glas-in-loodramen van Matthieu Wiegman (1938) in de voormalige Valeriuskliniek aan het Valeriusplein te Amsterdam.

Met de voorgenomen sloop van de kliniek voor woningbouw dreigt volgens beide organisaties een uniek kunstwerk te verdwijnen. De ontwikkelaar heeft aangegeven de ramen niet mooi te vinden. Hij zou weinig belangstelling hebben voor herplaatsing in het te reconstrueren gebouw.

Passende herplaatsing

De glaskunst van Matthieu Wiegman vormt naar het inzicht van de twee erfgoedorganisaties echter een onlosmakelijk onderdeel van het exterieur.

Heemschut roept de gemeente Amsterdam daarom op in samenwerking met stadsdeel Zuid, de projectontwikkelaar, CWM en de afdeling Monumenten en Archeologie te zoeken naar een passende herplaatsing van de ramen in de herbouwde Valeriuskliniek.

De Vereniging voor Nederlandse Kunsthistorici (VNK), die zich onlangs solidair heeft verklaard, heeft in een brief aan alle verantwoordelijke instanties opgeroepen de ramen te behouden.