Ga naar de inhoud

Brugs Ommeland pakt uit met kastelen- en abdijen

Het Brugse Ommeland in Vlaanderen zet zijn erfgoed in de kijker met een themajaar rond kastelen en abdijen. Bezoekers kunnen in de Belgische stad kijken over kloostermuren en achter kasteelpoorten die gewoonlijk gesloten blijven. Veel belevenissen en activiteiten vinden plaats in abdijtuinen, kasteeldomeinen en religieus erfgoed.

“Tussen het groen vinden we 108 kastelen, acht abdijen en tal van andere imposante religieuze bouwwerken. Samen bezorgen ze de streek toeristische meerwaarde en spreken ze een brede doelgroep tot de verbeelding. Na de geslaagde editie van 2017 zetten we deze troeven opnieuw in de kijker met een themajaar”.

Drie grote events

De aftrap wordt gegeven tijdens het openingsevent Kasteeltonen op 13 en 14 april in Kasteel Loppem. Bezoekers worden er volgens de organisatie verwend met drie concerten van Jef Neve, Flip Kowlier en kapitein Winokio in authentiek en historisch kader.

Het Kastelen- en Abdijenweekeinde op 1 en 2 juni moet het hoogtepunt worden van de evenementenkalender. Tijdens de tweedaagse openen historische sites in het Brugse Ommeland, uitzonderlijk, hun deuren voor nieuwsgierigen.

In en rond het Kasteel van Tillegem ontdek je straattheater, verschillende historische ambachten en thematische animatie op een theaterfestival. Tijdens Slotwoord in het najaar brengen verschillende topvertellers straffe verhalen in een erfgoedlocatie, voorzien van een vleugje muziek en poëzie.

Initiatieven het jaar door

Initiatieven binnen het themajaar van verschillende gemeenten, organisaties en ondernemers zorgen voor een gevulde agenda. Gidsen ontsluiten tussen april en november de verhalen van verborgen erfgoedparels.

De geschiedenis van het Brugse Ommeland kan bovendien letterlijk geproefd worden tijdens zinnenprikkelende foodbelevingen: van high tea in eenmalige setting tot spannende moorddiners. In de zomer kunnen zij die op zoek zijn zich tegoed doen aan verpozing aan yogasessies in kasteeltuinen, zomerbars-de-luxe of concerten in historisch kader.

Naast de bestaande Kastelenfietsroute en de Driekastelenwandelroute worden fiets- en wandellussen uitgestippeld om de verschillende erfgoedlocaties op eigen tempo te kunnen ontdekken.

Blijvend aanbod via proeftuinen

Naast het organiseren van evenementen is Westtoer op zoek naar permanente initiatieven om erfgoed te beleven. Het provinciebedrijf werkte daarom het pilootproject proeftuinen uit.

“Doel is om toeristische en recreatieve ervaringen niet enkel als eenmalige evenementen te organiseren, maar om te onderzoeken hoe ze kunnen worden geïntegreerd in het permanente aanbod. Via de proeftuinen maken plekhouders, ondernemers, verenigingen en lokale besturen kans op financiële ondersteuning en begeleiding voor de organisatie van een blijvend toeristisch concept. De focus ligt op het matchen van innovatieve ideeën met de juiste erfgoedlocatie. Voor dit jaar werden al zes dossiers weerhouden die volop worden uitgewerkt. In de loop van het jaar verschijnen ze ook op www.brugseommeland.be,” weet Lahaye-Battheu.

Andere blikvangers

Nieuwe blikvangers zorgen voor extra troeven in het Brugse Ommeland. Na een grondige facelift opent het Permekemuseum in Jabbeke opnieuw zijn deuren vanaf 29 maart. Het Romeins archeologisch museum in Oudenburg zit eveneens in een nieuw jasje en ontvangt vanaf 17 mei opnieuw bezoekers. De volledige binnenruimte is vernieuwd.

Op 30 maart pakt Provinciedomein Bulskampveld uit met de belevingstentoonstelling Roots voor natuurfans van alle leeftijden. Avonturiers kunnen de streek dit jaar ook vanuit de hoogte aanschouwen.

De pompentoren in Eernegem kreeg een nieuwe invulling als uitkijkpunt en opent op 27 april. Het gebouw verdubbelt in hoogte en geeft een indrukwekkend zicht op het volledig vernieuwde landschapspark De Stationsput.

In juni kunnen durvers zich gratis van de kerktoren van Lissewege naar beneden terugroepen. Kunstliefhebbers vinden ook dit jaar veel van hun gading met een nieuwe triënnale in Brugge (vanaf 13 april), een tweede editie van de kunstroute Àmare in Damme (vanaf 01 mei) en het SPOOR kunstenfestival in Ichtegem.

Fietsen en wandelen

Met 2.7 miljoen fietsers op het recreatief netwerk blijft het Brugse Ommeland de West-Vlaamse fietsregio bij uitstek. Door het grote succes blijven de VR-kijkers van de historisch getinte Verdwenen Zwinhavensfietsroute twee jaar langer staan.

Ook de wandelaar komt ruimschoots aan zijn trekken. Het Brugse Ommeland lanceerde een nieuwe box met vier wandelnetwerken, negen routes en een gloednieuw wandelpocket. Via een nieuwe wandelpodcast neemt Xavier Taveirne de wandelaar mee op sleeptouw langs de Ryckeveldewandelroute.

Samen met lokale gasten zoekt hij naar de verhalen achter het erfgoed en de mooie natuurplekjes die langs de route te vinden zijn. Daarnaast wordt gewerkt aan een uitbreiding van het wandelnetwerk Poelberg Meikensbossen richting Provinciedomein Baliekouter. De stadswandelroutes in Tielt en Torhout worden volledig herwerkt en openen feestelijk in 2024.

raktische informatie

Het volledige overzicht van alle activiteiten en de locaties die hun deuren openen, is terug te vinden op www.brugseommeland.be. Het jaarlijkse magazine en de overzichtskaart zijn gratis verkrijgbaar bij alle toeristische infopunten en bevatten veel praktische informatie. Alle brochures en fiets- en wandelkaarten zijn te verkrijgen via shop.westtoer.be

Foto: Volgens gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu, voorzitter van Westtoer, ademt het Brugse Ommeland geschiedenis.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.