Ga naar de inhoud

Carel Stolker voorzitter Raad van Toezicht RMO

Carel Stolker wordt voorzitter van de Raad van Toezicht van het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden. De nieuwe man volgt per 1 september Sander van den Eijnden op, die na acht jaar aan het einde van zijn twee statutaire termijnen is gekomen.

Volgens Van den Eijnden, in het dagelijks leven voorzitter van het College van Bestuur van de Hogeschool Leiden, haalt het RMO met Stolker een ervaren en toegankelijk bestuurder binnen. “Bovendien is hij net als het museum nauw verbonden met de stad Leiden en met de Nederlandse universiteiten”.

Echte Leidenaar

Prof. mr. Carel Stolker, emeritus hoogleraar privaatrecht, was van 2013 tot begin 2021 rector magnificus en voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Leiden. Als geboren en getogen Leidenaar is het Rijksmuseum van Oudheden hem zeer bekend.

Stolker beschikt over een groot regionaal netwerk, maar is evenzeer vertrouwd met de wereld van de internationale diplomatie en de Haagse politiek, in het bijzonder het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Voor het RMO is dat van grote toegevoegde waarde.

Dat geldt evenzeer voor Stolkers’ bestuurlijke ervaring en zijn affiniteit met onderwijs en onderzoek. Onlangs beëindigde hij na acht jaar zijn lidmaatschap van de Raad van Toezicht van het Nationaal Museum van Wereldculturen.

Blij

Stolker zelf zegt blij te zijn de komende jaren een bijdrage te mogen leveren aan het RMO.

Oudheden is een museum dat me al mijn hele leven dierbaar is, van mijn schooltijd tot aan het rectoraat van de Leidse universiteit. Ik kijk uit naar de samenwerking met directeur-bestuurder Wim Weijland en de andere leden van de RvT en vind het een voorrecht de voltallige staf van een van Nederlands belangrijkste musea beter te leren kennen. Oudheden, en dat fascineert me, is een museum dat niet alleen over vroeger gaat. Het museum biedt ons met zijn tentoonstellingen, onderwijs en onderzoek ook steeds weer nieuwe inzichten in wie wij nu zijn”.

Podium van de Oudheid

Directeur Weijland sluit zich daarbij aan: “Het RMO is een podium van de Oudheid, een plek om te leren, en vertelt over dat verre verleden en de relatie met het heden”.

“Met zijn internationale focus, landelijk bereik en samenwerking met veel academische instellingen, niet in het minst de Universiteit Leiden, staat het middenin de samenleving. Carel Stolker begrijpt dat als geen ander”.

RvT compleet

De raad van toezicht van het RMO is de afgelopen twee jaar grotendeels vernieuwd en verjongd en bestaat per 1 september, naast Stolker, uit vicevoorzitter Marc van den Tweel (directeur NOC*NSF), penningmeester Cateautje Heijmans van den Berg (bestuurslid Autoriteit Consument en Markt) en de leden Disa Jironet Loewe (officier van justitie, parket Amsterdam), Annemarie van Geel (eigenaar Faraasha Middle East Training & Advisory) en Miguel John Versluys (hoogleraar Klassieke en Mediterrane Archeologie, Universiteit Leiden).

Foto: Carel Stolker (links) volgt Sander van den Eijnden op als voorzitter van de RvT van het RMO (foto Hielco Kuipers).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.