Ga naar de inhoud

Chris Muysson winnaar W.A. van Es-prijs 2023

De W.A. van Es-prijs 2023 is gewonnen door Chris Muysson (Universiteit Leiden) voor zijn masterscripte ‘Fish bones, small remains enormous potential. A synthesis of fish consumption in the Northern Low Countries ( 450 – 1800 CE )’. De jaarlijkse stimuleringsaward is vandaag (vrijdag 17 november) voor de 34e keer uitgereikt.

De W.A. van Es-prijs is bedoeld voor jong onderzoekstalent op het gebied van Nederlandse archeologie. Aan de award, die steevast tijdens de Reuvens­dagen wordt uitgereikt, is een oorkonde ver­bonden en een geld­bedrag van 2.000 euro, beschikbaar gesteld door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). De prijs wordt alternerend toegekend voor een proef­schrift en een master­scriptie. Ditmaal dus naar de beste masterscriptie van de afgelopen twee jaar.

Juryrapport

In zijn scriptie geeft Muysson een gedetailleerd beeld van aard en omvang van de visconsumptie in Nederland, van de vroege Middeleeuwen tot en met de vroegmoderne tijd. De auteur maakt gebruik van een omvangrijke en door hem geactualiseerde set visdata. Vertrekpunt voor zijn analyse was het in de internationale literatuur bekende fenomeen ‘Fish Event Horizon’, de abrupte toename van zeevis ten opzichte van riviervis.

Weer op Europese kaart

In Muyssons studie wordt duidelijk dat het gaat om een ontwikkeling waarin ruimtelijke (kust versus binnenland), sociale en verschillen tussen stad en platteland een belangrijke rol spelen. Met ’s mans scriptie staat Nederland volgens de jury qua archeologisch visonderzoek weer op de Europese kaart.

Foto: Winnaar W.A. van Es-prijs 2023 Chris Muysson met oorkonde op de Reuvensdagen in Hoorn.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.