Ga naar de inhoud

Christus Koningkerk Heerlen rijksmonument

Heerlen is sinds vrijdag 13 juli een rijksmonument rijker: de Christus Koningkerk. Het bouwwerk uit 1964 van de Limburgse architect Jozef Fanchamps neemt in de mijnwerkerswijk Vrieheide een centrale plaats in.

De aanwijzing tot rijksmonument past binnen het aanwijzingsprogramma voor de wederopbouwperiode 1959-1965 dat de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) uitvoert namens de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Fanchamps ontwierp een doosvormige kerk met losse klokkentoren. De kerk heeft een zichtbaar betonskelet met vliesgevels van glazen bouwstenen in betonnen cassettes. Uit de voorgevel steekt de halfronde devotiekapel naar buiten met een mozaiek van kunstenaar Libert Ramakers.

Architectuurhistorische waarde

Het ontwerp van de Christus Koningkerk vertegenwoordigt een bijzondere architectuurhistorische waarde. Het maakt deel uit van de modernisering in de kerkenbouw waarin de regio Zuid-Limburg en architect Fanchamps een belangrijke rol vervullen.

Het katholicisme in combinatie met de mijnbouw heeft vanaf het interbellum een rijke verzameling van ruim 300 kerken opgeleverd. De ontwerpen zijn zowel beïnvloed door het traditionalisme als het functionalisme, door de Nederlandse kerkenbouw, maar ook door kerkenbouw uit het aangrenzende Noordrijn-Westfalen in Duitsland. De ontwerpers waren veelal regionale architecten die binnen deze context en invloedssfeer een streekeigen stijl van hoge kwaliteit hebben ontwikkeld. De Christus Koningkerk en het oeuvre van Fanchamps spelen in die ontwikkeling een voorname rol.

Nationaal belang

Vrieheide is volgens de RCE een van de geselecteerde 30 wederopbouwwijken van nationaal belang. De samenhang tussen wijk en kerk was een extra reden de kerk aan te wijzen.

De kerk is in 2004 aan de eredienst onttrokken en huisvest over twee jaar het regionaal archief.

Foto vooraanzicht met losse klokkentoren.