Cindy Wright – Dead Poetry in Kasteel Gaasbeek

Het Kasteel van Gaasbeek in Belgie sluit het vanitas-jaar af met een overzicht van het recente oeuvre van kunstenares Cindy Wright. Haar fotorealistische schilderijen, waarin verval en vergankelijkheid een leidmotief vormen, worden gecombineerd met de wereldcreatie van een nieuwe soundscape van de Nederlandse componist/luitspeler Jozef van Wissem.

Wrights hedendaagse vanitasstillevens zien er bedrieglijk ‘echt’ uit. Naast virtuositeit in de weergave van bloemen, planten of insecten draagt haar werk ook een intrinsieke ecologische bezorgdheid in zich.

Cindy Wright brengt vlees en vlezigheid op een directe, bijna brutale manier in beeld. Ze inspireert zich op de ‘nature morte’, stillevens die in de geschiedenis van de westerse schilderkunst een prominente plaats innemen.

Confronterend

Maar de stillevens van Wright zijn meer dan dat. Ze confronteren de bezoeker zonder te moraliseren. Ze roepen ethische en esthetische vragen op over onze hedendaagse maatschappij. Hoe gaan wij vandaag om met dood, vergankelijkheid, kwetsbaarheid? Wat betekent het mens te zijn? Waarin schuilt de brutaliteit van het mens-zijn? Hoe staan we ten opzichte van de voeding (ook dieren) die we tot ons nemen? Hoe gaan we om met de aardbol waarop we leven? Wat doen we er (niet) aan?

Deze thema’s vormen de kern van de hyperrealistische schilderijen die in het Kasteel van Gaasbeek tentoongesteld worden. Daar waar zelfgenomen foto’s de basis vormen van haar werken, blijft het uiteindelijk de technische zoektocht van ieder schilderij die de aantrekkingskracht van haar werk bepaalt. Visuele connecties tussen haar schilderijen en de kamers van het kasteel maken de expositie tot een indrukwekkende evenwichtsoefening.

Over het kasteel

Het Kasteel van Gaasbeek troont net buiten Brussel, middenin de glooiende heuvels van het Pajottenland. De middeleeuwse burcht kende een bewogen geschiedenis en evolueerde van strategisch bolwerk naar riant buitenverblijf. De graaf van Egmond was een van de bekendste eigenaars.

Het huidige gebouw kreeg zijn romantische restyling op het einde van de 19e eeuw dankzij de excentrieke markiezin Arconati Visconti. Zij richtte het kasteel in als museum voor haar enorme kunstcollectie en bespeelde het als historisch theaterdecor. De droomburcht die toen ontstond, heeft ook nu nog iets van een tijdmachine. Bezoekers dwalen er door historiserende interieurs en ontdekken wandtapijten, schilderijen, meubilair, beelden en andere waardevolle objecten.

Het kasteelpark met zijn eeuwenoude bomen, vijvers, dreven, kronkelende paden en her en der opgetrokken historische gebouwen, vormt een gedroomde plek voor onthaasting. In het domein bevindt zich ook de museumtuin, waar oude fruit- en groentesoorten gekoesterd worden.

Praktische informatie

Tentoonstelling Cindy Wright – Dead Poetry, van vrijdag 7 september tot en met zondag 4 november 2018, dagelijks open van 10.00 uur tot 18.00 uur. Maandag gesloten, open op feestdagen. Tickets kosten 12 euro, reductie- en groepstarief 10 euro, tot 18 jaar  2 euro, tot 7 jaar gratis. www.kasteelvangaasbeek.be