Ga naar de inhoud

Cinema Olanda in Rietveldpaviljoen

Rietveldpaviljoen

Rietveldpaviljoen

Minister Jet Bussemaker (OCW) heeft op 10 mei de tentoonstelling Cinema Olanda geopend, de Nederlandse inzending voor de 57e Biënnale van Venetië, die tot 26 november te zien zal zijn. Het betreft een samenwerkingsproject van beeldend kunstenaar Wendelien van Oldenborgh (1962) en curator Lucy Cotter (1973).

In het Rietveldpaviljoen (foto) tonen zij Van Oldenborgh’s architectonische installatie waarin drie werken zijn geïntegreerd, waaronder haar nieuwe film Cinema Olanda.

Vertrekpunt

De expositie neemt het Rietveldpaviljoen als vertrekpunt. Het werd in 1953 ontworpen door architect en meubelmaker Gerrit Rietveld, op een moment dat architectuur de weg wilde banen naar een nieuw nationaal zelfbeeld dat eenheid en transparantie moest uitstralen.

Cinema Olanda toont echter de complexe sociale realiteit van zowel de jaren vijftig als nu. De werken onthullen onderbelichte delen van het recente Nederlandse verleden en verbinden die met veranderingen binnen de huidige samenleving, zoals kraakacties uit de jaren zeventig in de Amsterdamse Bijlmer met recente kraakacties. Zij tonen een alternatief voor het beeld van Nederland als transparant, progressief en tolerant land.

Titelfilm

De titelfilm Cinema Olanda (2017) is gedraaid in de iconische wijk Pendrecht in Rotterdam, ontworpen door stedenbouwkundige Lotte Stam-Beese.

Het Mondriaan Fonds is verantwoordelijk voor de Nederlandse aanwezigheid tijdens de Biënnale van Venetië. www.venicebiennale.nl

Foto: Jan Versnel © Stichting Rietveldpaviljoen Venetië.