CO2-certificaten ter financiering nieuw bos

Staatsbosbeheer heeft voor het eerst de koolstofvastlegging van een nieuw bos in Nederland laten certificeren. Het gaat om een voormalige akker van 4,2 hectare in het Overijsselse dorp Steenwijkerwold.

In de winter van 2020-2021 zijn daar onder andere eik, beuk, linde, esdoorn, hazelaar en noot aangeplant. Door het mengen van verschillende boomsoorten is het bos volgens Staatsbosbeheer beter bestand tegen het veranderende klimaat.

Het bos in Steenwijkerwold legt de komende 100 jaar ruim 3.500 ton CO2 vast. Het is voor het eerst in Nederland dat er koolstofcertificaten worden verstrekt voor de aanplant van nieuw bos.

Bedrijfsleven

CO2-certificaten zijn een vergunning om koolstofdioxide te mogen uitstoten. Bedrijven die CO2 uitstoten, kunnen die certificaten kopen en betalen daarvoor een bedrag per ton CO2.

De certificaten worden door de Stichting Buitenfonds overgedragen aan een bedrijf dat werkt aan verkleining van zijn CO2-footprint. In ruil daarvoor betaalt het voor de aanleg en jarenlang beheer van het bos.

Frank van Hedel van het Buitenfonds: “We hebben de afgelopen jaren vanuit het bedrijfsleven veel interesse gezien om te helpen bij de financiering van nieuw bos. Met de mogelijkheid om hier ook koolstofcertificaten voor terug te krijgen, hopen we dat de aanplant een extra impuls zal krijgen”.

Nationale Koolstofmarkt

De certificaten zijn toegekend door de Nationale Koolstofmarkt. Die onafhankelijke stichting is een resultaat van de in 2017 gesloten Green Deal Nationale Koolstofmarkt.

Twee ministeries besloten samen met 18 marktpartijen de mogelijkheden te onderzoeken voor een binnenlandse vrijwillige koolstofmarkt, waar CO2-certificaten worden verhandeld. Zo kan iedereen die een bijdrage wil leveren aan het tegengaan van de klimaatcrisis, certificaten kopen en daarmee de aanleg van nieuwe natuur stimuleren.

Het bos in Steenwijkerwold is het eerste bosproject dat van de stichting certificaten heeft ontvangen. Eerdere projecten waarvoor koolstofcertificaten zijn uitgegeven, betroffen andere klimaatoplossingen zoals het winnen van warmte uit rioolwater en het vernatten van veengebieden. Zie ook Nationaleco2markt.nl

Buitenfonds

Het Buitenfonds werft fondsen voor waardevolle projecten in natuurgebieden van Staatsbosbeheer. Meer in het bijzonder: projecten waar geen structurele bijdrage (meer) voor beschikbaar is.

Het fonds opereert samen met bedrijven en particulieren om groene wensen voor huidige en toekomstige generaties te verwezenlijken. Zo toont en vergroot het maatschappelijke betrokkenheid en verbondenheid met de natuur.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.