Ga naar de inhoud

Conferentie over 70 jaar Haags Verdrag UNESCO

Het Haags Verdrag van UNESCO bestaat 70 jaar. Reden voor een conferentie, georganiseerd door de VN-organisatie in samenwerking met de Nederlandse Unesco commissie en de ministeries van OCW, Buitenlandse Zaken en Defensie. Het verdrag ziet toe op bescherming van erfgoed in geval van een gewapend conflict.

Ongeveer 300 experts uit de hele wereld zijn naar de Hofstad afgereisd om deel te nemen aan de conferentie die stilstaat bij kansen en uitdagingen bij het beschermen van erfgoed in conflictsituaties. De conferentie is maandagavond 13 mei officieel geopend in het Vredespaleis, in het bijzijn van Ernesto Ottone, assistent-directeur-generaal van UNESCO voor Cultuur. Het paleis was ook de locatie waar in 1954 het verdrag werd opgesteld.

Cruciale rol

Burgemeester Jan van Zanen benadrukte de cruciale rol van Den Haag als stad van vrede en vroeg aandacht voor het historische belang van het Vredespaleis als symbool van internationale samenwerking en conflictbemiddeling.

Staatssecretaris Fleur Gräper (Cultuur en Media) noemde het ‘onze missie om met elkaar cultureel erfgoed te beschermen’. “Van boeken tot gebouwen en schilderijen: ze laten zien waar we vandaan komen en geven ons een gevoel van gemeenschapszin. Cultureel erfgoed maakt deel uit van je identiteit en van de geschiedenis die je deelt met de mensen om je heen”.

Bijdrage aan stabiliteit

Volgens generaal Onno Eijgelsheim, commandant der strijdkrachten, draagt bescherming van erfgoed bij aan stabiliteit, en daarmee aan vrede en veiligheid. “Daarom maken wij ons hard voor het opnemen van die bescherming in het mandaat van militaire missies”.

Forum en katalysator

“Helaas leven we in een tijd die dwingt tot voorbereidende handelingen op het gebied van erfgoedbescherming”, constateert Kathleen Ferrier, voorzitter van de Nederlandse Unesco Commissie.

“Het verenigen van krachten, zowel op overheids- als lokaal niveau is daarbij essentieel. Moge deze conferentie niet alleen een forum zijn voor dialoog, maar ook een katalysator voor concrete stappen op nationaal niveau “.

Foto: Groepsfoto bij de opening van de Internationale Conferentie naar aanleiding van 70 jaar Haags Verdrag (foto Sicco van Grieken).\

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.