Coolsingel heeft allure terug

Geef de Coolsingel de allure terug die ze als Rotterdams belangrijkste straat ooit had. Dat was de opdracht die de gemeente indertijd aan de ontwerpers meegaf. Afgelopen zaterdag 10 april is de stadsboulevard officieel heropend.

Bureau West 8 maakte zeven jaar geleden op verzoek van de plaatselijke overheid een uitwerking van beleid dat ‘City Lounge’ genoemd werd. De Coolsingel moest als boulevard haar originele uitstraling terugkrijgen en nadrukkelijker worden heringericht als verblijfsgebied. Daar is sindsdien invulling aan gegeven.

De verkeersruimte voor auto is bovendien compacter gemaakt en de vrijkomende ruimte is ingericht als esplanade voor fietsers en voetgangers met ornamentele Coolsingel-lantaarns.

Revolutie

De ingreep is op de schaal van Rotterdam volgens West 8 een ware revolutie, omdat daarmee gedeelde buitenruimte op de belangrijkste boulevard van de Maasstad een feit is geworden.

Verder is de Coolsingel in de uitwerking verlengd van Hofplein tot aan Witte de Withstraat, waardoor de belangrijke stadsstraten Meent en Witte de With met elkaar verknoopt zijn. Het Churchillplein is als verkeersplein opgeheven zodat de esplanade ononderbroken doorloopt richting Erasmusbrug.

Natuursteen

Qua inrichting van de boulevard is gekozen voor warme natuursteen van kandla grès, dat de monumentale gebouwen van de Coolsingel doet stralen.

Het Hilton, de Bijenkorf, ABN Amro, het stadhuis, het postkantoor en alle flats uit de wederopbouw zijn opgetrokken in lichtbeige natuursteentinten. De nieuwe inrichting maakt het mogelijk een extra bomenrij toe te voegen. De Coolsingel 2.0 is een statige boulevard met vijf rijen platanen.

Meest in het oog springende onderdeel is de esplanade met mozaïek bestrating en tweeëntwintig nieuwe Coolsingel-lantaarns. Die zijn geïnspireerd op de stadhuislantaarns en passen in de art deco traditie van de jaren twintig van de vorige eeuw, de tijd waarin de originele Coolsingel is aangelegd.

Ook alle metro entrees en groenelementen hebben eenzelfde consistente natuurstenen detaillering gekregen. Het grote publiek is verrast over het brede goudkleurige fietspad dat met de esplanade werd geïntegreerd.

Duurzaamheid

Ondanks de complexe ondergrondse situatie (hoofdwarmteleidingen, metrobuis, riolen) heeft de nieuwe Coolsingel veel en nieuw groen.

Er is gebruik gemaakt van eigentijdse engineering waarin de ruimte onder het fietspad voor de nieuwe bomenrijen en het groen zowel waterbuffer als wortelruimte is. Daarmee draagt de boulevard volgens West 8 in hoge mate bij aan de duurzaamheidsprincipes van microklimaat, waterberging en biodiversiteit.

Gebruiksflexibiliteit

De asymmetrische indeling van de boulevard wordt gezien als een enorme verbetering voor het gebruik van de Coolsingel als locatie voor events. De rijloper is geschikt voor gebeurtenissen als het zomercarnaval, demonstraties en de marathon.

De esplanade kan, zonder dat het verkeer wordt stilgelegd, worden gebruikt voor vrijmarkten op Koningsdag en andere events. Voor festivals en huldigingen is het hele gebied met het Stadhuisplein en het Hofplein beschikbaar.

Katalysator

De intentie van de gemeente Rotterdam om de buitenruimte van de Maasstad te verbeteren gaat verder. Uiteindelijk is het de bedoeling dat ook het vastgoed aan de boulevard en de plinten worden verbeterd.

Nu komen alle kavels aan de Coolsingel voor verbetering in aanmerking; het postkantoor wordt herontwikkeld met een wolkenkrabber en de tegenoverliggende naoorlogse bebouwing wordt vernieuwd. Het Atlanta hotel zal worden gerestaureerd met het Grand Café Atlanta, de WTC-beurs krijgt gevelvernieuwing.

Voor de Koopgoot is nieuwbouw voorzien, de Forum-locatie en de Coolse Poort zijn en worden vernieuwd en de Robecotoren heeft een nieuwe plint. Ook voor de aansluiting op De Pompenburg is nieuwbouw en renovatie in beeld.

Foto: De Coolsingel anno nu (foto Bureau West 8).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.