Ga naar de inhoud

Corsocultuur op erfgoedlijst UNESCO

De corsocultuur is door de UNESCO ingeschreven op de Representatieve Lijst van Immaterieel Erfgoed van de mensheid. Dat is vandaag (donderdag 16 december) in Parijs bekend gemaakt. Het gebruik is voorgedragen namens 21 bloemen- en fruitcorso’s in Nederland.

Immaterieel erfgoed bestaat volgens de VN-organisatie uit tradities, rituelen en ambachten die gemeenschappen een gevoel geven ‘van identiteit en continuïteit’ die zij willen ‘doorgeven aan volgende generaties’.

Het is voor Nederland de tweede inschrijving op de UNESCO-lijst dit jaar. Eerder deze week is de Valkerij vastgelegd.

Meer dan een optocht

Corso’s zijn divers van aard: groot en klein, rijdend, varend en stilstaand, met bloemen of met fruit. Sommige zijn heel klein, maar ook de grootste corso’s ter wereld rijden in Nederland.

Een corso is meer dan een optocht, vindt de VN-organisatie. Het bouwen van een wagen en alles wat daarbij komt kijken, is een sociaal en creatief proces waar een hele gemeenschap gedurende een groot deel van het jaar mee bezig is.

Jong en oud, man en vrouw werken samen, kinderen en jongeren zijn intensief bij het corso betrokken, en de cultuur wordt overgedragen van generatie op generatie. “Daarmee leveren corso’s een grote bijdrage aan de sociale cohesie van hun gemeenschap”.

Valkerij

De valkerij, het jagen met getrainde roofvogels, is door andere landen al in 2010 toegevoegd aan de UNESCO-lijst Immaterieel Erfgoed.

In navolging van de Verenigde Arabische Emiraten, België, Frankrijk, Zuid-Korea en Spanje staat nu ook de Nederlandse valkerij genoteerd. Hier te lande zijn naar schatting tweehonderd valkeniers actief, aangesloten bij drie landelijke verenigingen.

UNESCO

De United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) beoogt bij te dragen aan vredesopbouw, armoedebestrijding, duurzame ontwikkeling en interculturele dialoog door onderwijs, wetenschap, cultuur en communicatie. De VN-organisatie is opgericht op 16 november 1945, haar hoofdkantoor staat in Parijs.

Foto: De corsocultuur verbindt mensen en verleent hun een gevoel van identiteit.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.