Ga naar de inhoud

Crowdfunding voor kleinste politiebureau van Nederland

Het kleinste voormalige politiebureau van Nederland, te vinden in het Amsterdamse dorp Sloten, staat sinds 2015 leeg en verkommert. Stadsherstel Amsterdam en dorpsbewoners willen het gemeentelijk monument uit 1866 opknappen en het een nieuw leven geven. Daartoe is vóór 1 juli 2017 een halve ton nodig, geld dat Stadsherstel via crowdfunding hoopt op te halen.

Tot circa 1965 liet veldwachter Freek Raat in de politiepost lastige bezoekers van de zeven dorpscafés hun roes uitslapen in het celletje van nog geen vier vierkante meter. Ook jeugdige Slotenaren die kattenkwaad uithaalden, werden er soms een paar uur opgesloten als zij waren betrapt.

Slaagt de crowdfunding, dan worden in het pand op termijn naast boeken en kunst zelfgemaakte artikelen van Slotenaren verkocht. Doel is de inrichting van een gezellig dorpswinkeltje, inclusief VVV’tje met informatie over de omgeving. Iedereen moet er na de opknapbeurt terecht kunnen voor een praatje en een bakkie, heet het. www.mijnstadsherstel.nl

Foto: Het kleinste voormalige politiebureau van Nederland moet een gezellig dorpswinkeltje worden (foto Erik Swierstra).