Crowdfunding voor restauratie Chinese knikpoppen succesvol

Chinese Knikpoppen

De crowdfunding actie voor de restauratie van twee Chinese knikpoppen van Kasteelmuseum Slot Zuylen (Stichtse Vecht) is succesvol afgerond. Na ruim een maand was het benodigde bedrag binnen.

De 18eeeuwse poppen – een beminnelijk duo met bewegende hoofden – waren vanwege hun slechte conditie niet te zien sinds Slot Zuylen in 1952 museum werd. Daar komt nu verandering in.

De knikpoppen hebben onlangs, voor het eerst sinds zij op Slot Zuylen hun thuis vonden, het ‘Groote Huys’ verlaten. Een gespecialiseerde glas- en keramiek restaurator houdt zich de komende maanden bezig met het zorgvuldig opknappen van de kwetsbare aardewerk sculpturen. Beide worden schoongemaakt en gestabiliseerd en vervolgens aangevuld en geretoucheerd. Dit om te voorkomen dat hun conditie verder achteruit gaat en om de poppen weer presentabel maken voor publiek.

Op de schouw

Slot Zuylen is een kasteelmuseum aan de Vecht in Oud-Zuilen, dat als bewoond huis is achtergelaten door de familie Van Tuyll van Serooskerken die er tot 1952 gewoond heeft. De knikpoppen stonden decennia lang op de schouw in de belangrijkste kamer van het huis: de Gobelinzaal.

Oud-bewoners koesteren aan de twee warme herinneringen. Ruim 60 jaar geleden verhuisden ze naar zolder, onzichtbaar voor belangstellenden. Na restauratie kunnen bezoekers voor het eerst in de geschiedenis van Slot Zuylen genieten van het charmante stel.

Themarondleidingen

Vanaf 23 april 2016 worden in het kasteelmuseum in de provincie Utrecht themarondleidingen gehouden. Geïnteresseerden worden meegevoerd langs voorwerpen en verhalen die getuigen van de aanwezigheid van Azië in het leven van de bewoners van het kasteel.

Zo krijgen deelnemers o.a. inzicht in hoe Chinees en Japans porselein een voorname plaats verwierf in het Hollandse kasteelinterieur. Maar ook hoe Aziatische kleding en juwelen fungeerden als exotische statussymbolen op 17e-eeuwse portretten. Verder zijn meubels te bewonderen, gemaakt van tropische houtsoorten, en exotische Aziatische gewassen (zoals de pindakaasstruik) in de tuin.