Ga naar de inhoud

Cultuur luidt aftrap restauratie kasteel in

De restauratie van het eeuwenoude kasteel De Nederhorst in het dorp Nederhorst den Berg in de gemeente Wijdemeren (NH) is begonnen. Eigenaar Stadsherstel Amsterdam luidt het karwei in met drie culturele activiteiten met het kasteel in restauratie als decor. Stadsherstel nam het slot in 2022 over van de Harmine Wolters Stichting met de bedoeling om het weer bewoonbaar te maken.

Jarenlang was de burcht in gebruik als kantoorruimte, maar toen de gebruikers het kasteel niet meer aantrekkelijk vonden, is het plan bedacht er huurappartementen in onder te brengen. In Kasteel De Nederhorst komen twaalf woningen waarvan acht met een torenkamer. De huizen worden voorzien van nieuwe, duurzame installaties; daartoe zijn op eigen terrein bodembronnen geslagen zodat de appartementen straks gasloos functioneren. Ook is Stadsherstel van plan de twee stijlkamers op de begane grond te restaureren, met de intentie ze net als de tuin meer openbaar toegankelijk te maken.

Zo kunnen er regelmatig culturele activiteiten worden gehouden zoals kamer- en tuinconcerten. Voor de restauratie van de stijlkamers en de tuin zoekt Stadsherstel fondsen om de uitvoering mogelijk te maken.

In de steigers

Na een lange voorbereidingstijd gaf Stadsherstel hoofdaannemer Dijkhof Bouw en  W-Installatie bedrijf Technisch Buro Klomp opdracht voor de opknapklus. De helft van het kasteel staat al in de steigers.

Vanwege de veiligheid zijn er beperkingen met betrekking tot de openbare toegankelijkheid van het landgoed. Maar op sommige momenten wordt publiek juist uitgenodigd. Zo kan iedereen van het landgoed (blijven) genieten en de voortgang van de restauratie bekijken.

Vondsten

Stadsherstel was nog maar net begonnen met het karwei of er werd iets bijzonders ontdekt. Onder de vloer in het zand zijn resten van een fundering aangetroffen. Wat het was, uit welke tijd het stamt en wat er verder omheen gevonden is (een duit, pijpenkopjes, een tinnen speelgoedpaardje en scherven) wordt onderzocht. Samen met de AWN Naerdincklant laat Stadsherstel op 14 juni (Nationale Archeologiedag) van 11.00 tot 16.00 uur de vondsten zien; medewerkers tonen hoe het zeven van de grond in zijn werk gaat.

Kindertheater

Theatergroep Houtjetouwtje speelt op zondagmiddag 30 juni om 14.00 uur de voorstelling ‘De kleine prins’, naar het wereldberoemde kinderboek van Antoine de Saint-Exupéry in de tuin van Kasteel de Nederhorst.

Concert Ukraine Liberation Orchestra

Het Ukraine Liberation Orchestra (ULO) betreedt op zondag 7 juli een podium voor de trappen van het kasteel, terwijl muziekliefhebbers neerstrijken op het gazon met hun zelf meegebrachte kussen of stoeltje. In het orkest zijn professionele Oekraïense musici verenigd die vanwege de oorlog met Rusland hun thuisland zijn ontvlucht.

In Oekraïne spelen de leden van het ULO in grote symfonie- en operaorkesten in Kiev, Kharkiv, Donesk en Dnjipro. Jeroen Weierink is dirigent van de Kharkiv City Opera en de Opera van Dnjipro. Zijn langdurige betrokkenheid bij Oekraïne, heeft tot dit initiatief geleid. Volgens de organisatie wordt het een avond vol klassieke hoogtepunten. Het programma gaat van Beethoven tot Bizet, van Strauss tot Smetana en van opera, via musical tot operette. Alle zangers zijn werkzaam bij grote operahuizen in hun thuisland

Praktische informatie

Zie voor meer informatie en kaartverkoop www.stadsherstel.nl/kasteel Adres: Kasteel de Nederhorst, Slotlaan 1, Nederhorst den Bergh. Parkeren buiten het kasteelterrein in het dorp of langs de Nieuwe Overmeerseweg.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.