Ga naar de inhoud

Cuypersgenootschap bepleit bescherming vliegveld Twente

vt

De Stichting het Cuypersgenootschap, een landelijke monumentenorganisatie, heeft het college van B en W van Enschede gevraagd gebouwen, infrastructuren en aanleg op vliegveld Twente aan te wijzen tot gemeentelijk monument.

Het genootschap wijst erop, dat vliegvelden in Nederland niet rijk bezaaid zijn. Volgens de monumentenorganisatie belichaamt vliegveld Twente de eeuw van de luchtvaart die de 20e eeuw was. “Het oorlogsvliegveld Twente doet dat nog specifieker door in de Tweede Wereldoorlog gebouwd en gebruikt te zijn terwijl tijdens die oorlog de luchtoorlog – voor het eerst – van doorslaggevende betekenis is geweest. De bezetter maakte van Fliegerhorst Twente een belangrijke schakel in de eerste luchtverdedigingslinie uit de geschiedenis. Het verloop van de oorlog is nog altijd aan de gebouwen en infrastructuren op en rond het huidige vliegveldterrein af te lezen.”

De combinatie van de architectuur uit die periode en de stedenbouwkundige opzet is volgens het Cuypersgenootschap ‘heel bijzonder en internationaal van waarde’. “Het oude boerenlandschap werd ineens de drager voor een geheim militair landschap. Na WOII ging de Fliegerhorst naadloos over in de vliegbasis Twenthe die tot 1990 Nederlands meest oostelijke basis in de Koude Oorlog was. Zowel sporen uit de vroege als de late Koude Oorlog zijn nog duidelijk zichtbaar aanwezig op het (voormalige) vliegveld.”

Het Cuypersgenootschap vindt de versteende geschiedenissen zeer waardevol en bepleit deze voor de toekomst te behouden; een monumentenstatus is daarbij volgens de stichting een belangrijk hulpmiddel.