Ga naar de inhoud

Dag van het Kasteel breekt digitale records

Maandag 24 mei, de Dag van het Kasteel, brachten 57.000 mensen een bezoek aan de website dagvanhetkasteel.nl. Met een totaal van 300.000 bezoekers aan de website deze maand is het eerdere record van de editie 2019 verbroken.

Net als vorig jaar was voornoemde website het middelpunt van de Dag van het Kasteel. Daar zijn ruim 60 achtergrondverhalen te lezen rond het thema van dit jaar Wat? Water! over de rol van water op kastelen en buitenplaatsen.

Producten blijven beschikbaar

Directeur van de Nederlandse Kastelenstichting Heidi van Limburg Stirum: “Het mooie van alle digitale producten die we voor de Dag van het Kasteel hebben ontwikkeld is dat ze beschikbaar blijven. Wij nodigen bezoekers uit om naar Dag van het Kasteel | Digitaal te gaan en de verhalen te lezen”.

Waterwandelingen

Ook de waterwandelingen in de Spacetimes layers app blijven kosteloos beschikbaar. “De wandelingen in de app hebben een groot bereik. We zijn niet afhankelijk van één dag. Hierdoor kun je het hele jaar door op stap en genieten van een wandeling rond kastelen en buitenplaatsen”, zegt Janneke van Dijk, projectleider van het evenement.

Thema 2022: Een ramp is van alle tijden

De Dag van het Kasteel 2022 staat in het teken van het Rampjaar 1672, komend jaar 350 jaar geleden. Daarmee sluit de Dag van het Kasteel aan bij de jubileumactiviteiten die in 2022 op het programma staan.

Ook kijkt de organisatie naar de actualiteit. Het rampjaar 2020 (vanwege corona) is voorbij: zijn er parallellen met het Rampjaar 1672? Het ene Rampjaar is het andere niet, of toch wel? Een kenmerk is dat iedere tijdgenoot zich direct in het woord herkent. In de loop van de eeuwen zijn er rampen genoeg geweest op kastelen en buitenplaatsen om over te vertellen. Een ramp is van alle tijden, is dan ook het thema van de volgende Dag van het Kasteel, op 6 juni 2022.

Symposium Water  

Op donderdag 27 mei is het digitale symposium WAT? WATER! Klimaatverandering en buitenplaatsen.

https://www.kastelen.nl/_kastelen/content/watwater2021.html

De organisatie: Als het gaat om klimaatverandering en water is erfgoed nog nauwelijks in beeld. Een belangrijke reden is dat de erfgoed- en de waterwereld elkaar onvoldoende kennen.

Zowel institutioneel, politiek en vooral ook als het om onderzoek en de wetenschap gaat is er weinig raakvlak. ICOMOS Nederland en de Nederlandse Kastelenstichting willen hierin verandering brengen en laten zien welke belangrijke rol erfgoed kan spelen bij duurzame oplossingen. Op verschillende buitenplaatsen en landgoederen zijn al innoverende aanpassingen gedaan.

Foto: Watermolen op buitenplaats Nijenhuis, Overijssel.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.