De Haar begint eigen ‘Gouden Koets-project’

Al komt er geen bladgoud aan te pas, de drie rijtuigen die Kasteel de Haar (Haarzuilens, Utrecht) laat restaureren zijn minstens zo bijzonder als de Gouden Koets.

Eind augustus zijn de drie belangrijkste rijtuigen van het kasteel (de imposante Calèche, een Grand Duc en de jachtbreak) naar het restauratieatelier gebracht voor een serieuze opknapbeurt. Een team van specialisten gaat de oude verflagen schoonmaken, de stoffen reinigen en de gaten aanvullen. Voor het schoonmaken alleen al zijn tienduizenden wattenstaafjes nodig. De restauratie neemt naar verwachting een half jaar per rijtuig in beslag.

Liefhebbers

Étienne van Zuylen van Nijevelt van de Haar (1860-1934) en zijn echtgenote Hélène de Rothschild (1863-1947) waren fanatieke liefhebbers van het aangespannen rijden.

Op hun Kasteel de Haar hadden zij daarom een voor Nederland uniek ensemble rijtuigen en een ongeëvenaard stallencomplex. Stallen en rijtuigen zijn in de loop van de tijd in onbruik geraakt. Daar komt dus straks verandering in.

De restauratie van de rijtuigen is ‘conserverend met de mogelijkheid tot incidenteel gebruik’, wat wil zeggen dat over anderhalf jaar er weer zes schimmels voor de jachtbreak staan, net zoals Hélène ze zelf door het kasteelpark stuurde.

Langdurige bruikleen

De drie rijtuigen in het project komen uit het beheer van Borg en Nationaal Rijtuigmuseum Nienoord en gaan over in langdurige bruikleen door Kasteel de Haar.

Het project is mede mogelijk gemaakt VZW Pater Davids, Prins Bernhard Cultuurfonds, VSBfonds, de Stichting Bonhomme Tielens en Stichting kasteel de Haar. De Stichting Hippomobiel Erfgoed begeleidt de uitvoering.

De restauratie van de rijtuigen is het komende jaar te volgen onder ‘nieuws & blogs’ op www.kasteeldehaar.nl.

Foto: Baron Etienne van Zuylen van Nijevelt van de Haar en barones Hélène de Rothschild (foto Kasteel de Haar).