Ga naar de inhoud

De Lelie in Putterhoek wint Molenprijs 2019

De Lelie in Puttershoek is winnaar van de Molenprijs 2019. Dat heeft vereniging De Hollandsche Molen woensdag 9 oktober bekend gemaakt tijdens de jaarlijkse Molencontactdag, ditmaal gehouden in ‘s-Hertogenbosch.

De Lelie verzamelde 10.762 stemmen en sleepte daarmee de hoofdprijs van 75.000 euro in de wacht. Met het geld gaat eigenaar de Stichting Molens Hoeksche Waard de kelder en de machinekamer van de molen omtoveren tot educatieve expositieruimten. Daar worden straks verhalen verteld over de historische stoommachine die er ooit stond, maar vooral ook over de mensen die er tijdens de Tweede Wereldoorlog zaten ondergedoken.

26.252 stemmen

In totaal zijn (in een stemperiode van drie weken) in september 26.252  stemmen uitgebracht. De Lelie was het meest succesvol.

De twee andere genomineerden krijgen één euro voor elke ontvangen stem. Dat betekent dat molen De Vrijheid in Beesd 9.141 euro toucheert en De Ster in Rotterdam 6.353 euro.

Reguliere bijdragen

Tijdens het evenement werden ook de reguliere bijdragen uit het Molenfonds bekendgemaakt. In 2018/2019 ontvingen 28 restauratie/groot onderhoud projecten in totaal 750.000 euro uit het fonds.

Fonds en prijs

Met het Molenfonds legt De Hollandsche Molen een structurele financieringsbasis voor restauraties en onderhoud van Nederlandse molens.

Het fonds wordt mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij, die zich ook heeft verbonden aan de Molenprijs, een van de publieksacties binnen het Molenfonds. De award is in 2011 in het leven geroepen.

Met de prijs laten beide organisaties zien dat molens een onmisbaar en belangrijk onderdeel zijn van het Nederlandse culturele erfgoed. De prijs stelt molens in staat een langgekoesterde wens in vervulling te laten gaan.

Foto: De vrijwilligers van De Lelie voor de molen (foto Wim Giebels).