Ga naar de inhoud

De Ooievaar wint BankGiro Loterij Molenprijs 2015

Molenprijs 2015

Molen De Ooievaar in Zaandam heeft de BankGiro Loterij Molenprijs 2015 gewonnen. Dat heeft vereniging De Hollandsche Molen op donderdagmiddag 15 oktober bekend gemaakt tijdens het Nationale Molenfeest, dat dit jaar voor het eerst werd gehouden.

Aan de publieksprijs is een bedrag verbonden van 50.000 euro. Met het geld kan de oude haven met kraangang worden teruggebracht naast de molen.

Op de winnaar zijn 7.097 stemmen uitgebracht. In totaal waren vier molenprojecten genomineerd, samen goed voor 24.246 stemmen.

Het terugbrengen van de oude haven is vooral bedoeld om De Ooievaar weer toegankelijk te maken voor een klein publiek. De molen is tegenwoordig ingeklemd tussen fabrieksgebouwen en water en niet te bereiken voor belangstellenden. Met de haven wordt een nieuwe vrije toegang tot de molen tot stand gebracht.

De andere genomineerden die niet de hoofdprijs wonnen, kregen een euro per ontvangen stem. Hierdoor mochten De Thornsche Molen in Persingen 6.668 euro, Korenmolen De Hoop in Keldonk 5.860 euro en De Heimolen in Rucphen 4.621 euro bijschrijven.