Ga naar de inhoud

Deel walmuur Maastricht stort in

Een deel van de historische walmuur tussen rondeel de Vijf Koppen en Poort Waerachtig in Maastricht is afgelopen weekeinde plaatselijk bezweken. Het gebied op de circa vijf eeuwen oude vestingmuur is afgezet, het pad bovenop voorlopig niet toegankelijk.

Over de oorzaak van de instorting is nog niets bekend. Onderzoek door de lokale overheid moet volgens verantwoordelijk wethouder Gert-Jan Krabbendam (Ruimtelijke Ontwikkeling, Wonen, Natuur en Milieu) de komende tijd uitwijzen hoe een en ander heeft kunnen gebeuren en wat de verdere maatregelen zijn.

Restauratie

De walmuur zou dit jaar al worden gerestaureerd. Daartoe hebben allerlei consoliderende werkzaamheden plaatsgevonden.

Krabbendam: “Bij de opbouw van de steiger is in dit deel van de muur een ‘uitbuiking’ vastgesteld. Onmiddellijk daarna is grondig onderzoek gedaan. Het bleek dat de bolling vermoedelijk is ontstaan door verkeerde afwatering. Ook werd geconcludeerd dat er geen sprake was van een onveilige situatie”.

Gefaseerde aanpak

Volgens de wethouder was er ruimte voor een gefaseerde aanpak, bestaande uit het herstellen van de afwateringsproblematiek en het aanbrengen van meetpunten om te monitoren.

Bedoelde aanpak is in overleg met betrokken professionele partijen en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) tot stand gekomen. “Met behulp van monitoring zou moeten blijken of na het aanpakken van de inwateringsproblematiek de uitbuiking zou zijn gestabiliseerd. Op het moment van instorting waren wij nog bezig met monitoring”, aldus Krabbendam in een brief aan de gemeenteraad.

Foto: Over de oorzaak van de instorting is nog niets bekend (foto Carla Wetzels).