Ga naar de inhoud

Derde editie Triënnale Kortrijk in de steigers

De derde editie van het driejaarlijkse festival Triënnale Kortrijk wordt van 29 juni tot 6 oktober gehouden op 14 erfgoedlocaties in het hart van de stad in het zuiden van de Belgische provincie West-Vlaanderen. Twintig (inter)nationale beeldend kunstenaars presenteren werk op binnen- en buitenlocaties. Thema: After Paradise.

Curatoren zijn Patrick Ronse (Be-Part, Platform voor actuele kunst, Kortrijk – Waregem) en Hilde Teerlinck (Han Nefkens Foundation, Barcelona en curator Belgisch Paviljoen Biënnale Venetië 2022).

Thema

In contrast met de harmonie en rijke overvloed die in het paradijs is terug te vinden, confronteert het na-paradijs ons met grondstoftekorten, sociale spanningen, milieuvervuiling en klimaatverandering. Hoewel dit overwegend negatief klinkt, wil After Paradise een positief verhaal vertellen met focus op de artistieke werken die uitdagen tot dialoog, reflectie en actie.

Door kunstenaars met een bijzondere interesse in het sociale en maatschappelijke aspect van kunst een forum te geven, nodigt Triënnale Kortrijk 2024 bezoekers uit om de schoonheid van de Vlaamse stad te (her)ontdekken.

Leidraad

De rijke geschiedenis van Kortrijk is de leidraad binnen het parcours door integratie van historische plekken. Bekende en minder bekende erfgoedparels zetten uitzonderlijk hun deuren open voor hedendaagse kunst. Het parcours kronkelt ook langs nieuwe stadsparken en straten die de afgelopen jaren een grote transformatie hebben ondergaan.

Tijdens de Triënnale leert de bezoeker Kortrijk kennen als stad in beweging met een boeiend aanbod eeuwenoud erfgoed, moderne architectuur en ongebonden creativiteit.

www.triennalekortrijk.be

Foto: De Japanse kunstenaar Motoi Yamamoto maakt in de Kapel van de Ongeschoeide Karmelietessen één van zijn spectaculaire zouttekeningen voor de Triënnale Kortrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.