Deurtje Gouden Koets vanaf nu open

Speciaal voor Prinsjesdag, de derde dinsdag van september, is eerder deze week het deurtje van de Gouden Koets open gegaan.

Het koninklijke rijtuig staat, na een restauratie van ruim vijf jaar, sinds 18 juni in glazen behuizing op de meisjesbinnenplaats van het Amsterdam Museum.

Tot voor kort was het deurtje dicht waardoor het interieur, dat ook grondig is gerestaureerd, niet goed zichtbaar bleek. Vanaf nu kunnen bezoekers dus ook de rijkelijk gedetailleerde binnenkant van de Gouden Koets beter bekijken.

In bruikleen

Het Amsterdam Museum heeft het rijtuig tot en met 27 februari 2022 in bruikleen. Daarmee is de koets tijdelijk terug in de stad die hem in 1898 aan koningin Wilhelmina schonk.

In zes zalen rond de binnenplaats, met zicht op de Gouden Koets, worden uiteenlopende verhalen uitgelicht. Honderden cultuurhistorische objecten, schilderijen, Oranjesnuisterijen, kledingstukken, spotprenten, foto’s en bewegende beelden geven een veelzijdig beeld van de geschiedenis en het gebruik van het iconische voertuig en de discussies uit verleden en heden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.