Donatus geeft leden 12,4 miljoen terug

Ondanks de coronacrisis is Donatus Verzekeringen voornemens haar leden 40 procent van de voor 2020 ingelegde premies terug te betalen. Dat komt overeen met 12,4 miljoen euro.

Het 169e jaarverslag van de vanuit Rosmalen opererende onderlinge verzekeraar van kerkgebouwen en monumenten, dat vandaag (donderdag 29 april) is uitgekomen, meldt een resultaat van 14,6 miljoen na belastingen, nagenoeg gelijk aan dat van 2019. Een en ander is onder andere te danken aan de lage schadelast van vorig jaar.

‘Meer dan welkom’

Directieleden Alphons van der Voorn en Rinke Eigenhuis: ”In deze ook voor onze leden onzekere tijden, vinden wij ruimhartige teruggave van premiegelden meer dan welkom. Ondanks dat het coronavirus wereldwijd zorgde voor ontwrichting, zijn we tevreden dat we de dienstverlening in stand hebben kunnen houden. COVID-19 heeft onze resultaten nauwelijks beïnvloed. We hebben zelfs groei kunnen behalen”.

Nieuw in portefeuille

In 2020 is de portefeuille van Donatus uitgebreid met 51 gebedshuizen, die voorheen elders waren verzekerd. Verder zijn er 37 herbestemde kerken bijgekomen, met voor de verzekeraar een nieuwe eigenaar.

Het totaal aantal verzekerde kerkgebouwen bij de onderneming telt nu circa 4.700. Haar bestand is gegroeid met 250 nieuwe eigenaren van ruim 600 monumentale objecten. De totaal verzekerde portefeuille nadert de 40 miljard. Tegelijkertijd verloopt een intensief meerjarig veranderprogramma volgens het bedrijf voorspoedig.

Resultaat, schadelast en beleggingen

Over 2020 behaalde Donatus als gezegd een resultaat na belastingen van 14,6 miljoen euro. Het verzekeringstechnisch resultaat beloopt 12,1 miljoen (2019: 9,3 miljoen).

Eén grote brand in een rijksmonumentaal pand zorgde voor een bruto schadelast van meer dan 2 miljoen. Na twee grote kerkbranden in 2019, zijn leden hiervan vorig jaar gespaard gebleven. Voor Donatus betekent dit dat de schaden eigen rekening met 6,2 miljoen euro fors lager waren dan in 2019 (8,6 miljoen), terwijl het aantal gemelde schaden met bijna 2.100 hoger lag dan een jaar eerder.

Het netto beleggingsresultaat is 3,4 miljoen, het rendement op het totaal aan beleggingen bedraagt 4 procent. Donatus belegt in breed gespreide fondsen, op basis van ESG-beleid.

‘Solide basis’

In het belang van haar leden streeft de verzekeraar uit Rosmalen naar een gezond solvabiliteitsratio. Met een ratio van 202 procent blijft de maatschappij naar eigen zeggen bestand tegen stress-scenario’s of tegenvallers.

Tevreden leden

Donatus heeft vorig jaar onder haar leden een tevredenheidonderzoek gehouden. 52 procent van de respondenten geeft de verzekeraar een 9 of 10, met een NPS score van 47.

Verandertraject

Ondanks de coronabeperkingen heeft de organisatie in het verslagjaar hard gewerkt aan een omvangrijk intern verandertraject op het gebied van producten, systemen en organisatie.

Met intelligente ICT-oplossingen denkt Donatus haar leden straks (nog) beter van dienst te zijn. Komend najaar worden vernieuwingen op het gebied van polis administratie, productenaanbod en een ledenportaal doorgevoerd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.