Ga naar de inhoud

Doopsgezinde Kerk Deventer krijgt kleuren terug

De Doopsgezinde Kerk in het Penninckshuis te Deventer krijgt haar oorspronkelijke kleuren terug. Onder de bestaande verflaag van het gebedshuis aan de Brink 89 achter de winkel van de VVV gaat een bijzonder palet schuil.

De afgelopen maanden is door restaurator Katherine Kolff uitgebreid kleur-historisch onderzoek uitgevoerd. Minutieus heeft zij het huidige wit, dat in de jaren zestig is aangebracht, op diverse plekken met scalpels verwijderd. Dat heeft een grote verscheidenheid aan kleuren opgeleverd die origineel op de muren van de kerk zijn aangebracht.

Prachtig geheel

Uit het onderzoek blijkt dat de kleuren uit 1894 een prachtig geheel vormden met het interieur, de glas-in-loodramen, het beeldhouwwerk en het orgel. Restaurator Kolff: “Het is heel mooi hoe goed deze kleuren onder de destijds aangebrachte witte verflaag bewaard zijn gebleven”.

Vermoed wordt dat ontwerp en uitvoering van de schilderingen in het interieur van de hand van de beroemde Deventer schildersfamilie Bokhorst zijn.

Hoge kosten

Dit eerste deel van het onderzoek is mogelijk gemaakt door subsidie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). De kosten van deze vorm van restauratie zijn enorm hoog.

De door Kolff vrijgelegde delen bieden een duidelijk beeld van hoe de hele kerk ooit beschilderd was. Met die informatie gaat de Amsterdamse restauratieschilder Hannie de Keijzer nu verder met ‘haar leerlingen’ in het laatste jaar van het excellentietraject restauratieschilder van CIBAP en Sint Lucas. De komende maanden gaan zij op dinsdag tot en met vrijdag aan het werk om de eerste delen te reconstrueren.

Het is aan De Keijzer te danken dat dit project nu loopt. Tijdens een weekendje Deventer zag zij in de kerkzaal zogenoemde kleurenladders. Die kleine stukjes verf zijn tientallen jaren eerder door een collega onderzocht, maar daar is nooit iets mee gedaan. De Keijzer ging op onderzoek uit en kwam zodoende in contact met eigenaar NV Bergkwartier.

Enthousiast

Directeur Barend Jan Schrieken was meteen enthousiast en zegt ‘enorm blij’ te zijn dat hij, na bijna twee jaar onderzoek, opdracht heeft kunnen geven om een paar grote delen te reconstrueren. “Publiek kan tijdens de openingstijden van de VVV-winkel gratis een kijkje nemen om te zien hoe het werk wordt uitgevoerd”.

Op het ogenblik is slechts geld beschikbaar om de muren rond twee ramen te reconstrueren. “Maar het is natuurlijk een droom om ooit de hele kerk in oude glorie te herstellen. Dat is echter heel duur”, aldus Schrieken.

Het publiek kan de werkzaamheden niet alleen ter plaatse volgen, maar ook op Instagram en via de website www.geefdekerkkleur.nl. Op deze site is ook veel informatie te vinden over het gebouw, het onderzoek en de werkzaamheden.

BINK inspireert zorgt tegen kostprijs voor het logodesign, voornoemde website en communicatie-advies. Het bureau leidt ook de studenten op in de communicatie over hun project.

Eigenaresse Maaike Holtkamp: “Adequate communicatie, ook online via social media, is tegenwoordig onmisbaar. Ik heb er zin in deze jonge creatieve talenten te helpen met hoe te communiceren over hun bijdrage aan dit even prachtige als unieke project. Ik hoop dat ze die vaardigheid vervolgens mee zullen nemen in hun carrière die nog komen gaat”.

Adoptie campagne

Via de website www.geefdekerkkleur.nl kan eenieder een deel van het werk adopteren. Voor vijf euro is het al mogelijk een stukje van vijf bij vijf centimeter te reconstrueren en voor vijfentwintig euro kan een ingewikkelder sjabloon van vijf bij tien centimeter worden aangebracht. Alle donaties zijn welkom.

Later dit jaar wordt de buitenkant van het Penninckshuis aangepakt en wordt in Deventer ook de poort uit 1613 in de Spijkerboorsteeg gerestaureerd. Met steun van de provincie Overijssel wordt de buitenkant van het gebouw volledig hersteld.

Met het zetten van de eerste streken verf, is wethouder Carlo Verhaar (Erfgoed/Monumentenzorg) op 2 februari de eerste die de Doopsgezinde Kerk in het Penninckshuis weer kleur geeft.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.