Ga naar de inhoud

Drie finalisten voor Kasteelprijs 2024

Wie wint de Kasteelprijs 2024? Kanshebbers zijn Museum Martena (Fr), Kasteel Cannenburch (Gld.) en Landhuis Oud Amelisweerd (Ut.). Het trio is geselecteerd in het kader van het thema Het beste kasteelrecept van Nederland. Meer dan 15.000 mensen lieten hun stem achter op de website Kasteelprijs.nl.

De drie favoriete recepten in de finale zijn kweeperentaart van Museum Martena, Indische stoof van Kasteel Cannenburch en perentaart met karamelsaus van Landhuis Oud Amelisweerd. De jury (tv-kok London Loy, culinair historica Manon Henzen en Dag van het Kasteel-voorzitter Nathalie van Verschuer) proeft in de loop van deze maand op locatie de culinaire meesterwerken. Op 16 mei, tijdens de aftrap van publieksevenement Dag van het Kasteel, wordt de winnaar bekendgemaakt.

Jury bezoek

De jury onderwerpt de recepten van de kastelen aan een proefondervindelijke test; zij beoordeelt de (historische) context, het persoonlijke verhaal, de presentatie en de smaak van de gerechten.

Geldprijzen

Het winnende kasteel ontvangt 10 mille. De nummers twee en drie toucheren respectievelijk 5.000 en 2.500 euro. Onder de stemmers wordt een overnachting voor twee personen verloot bij Kasteeltje Hattem (LB) + diner.

Aan Tafel!

De stichting Dag van het Kasteel verbindt de Kasteelprijs steevast aan het thema van de Dag van het Kasteel in het Pinksterweekeinde. Dit jaar is dat Aan Tafel!; waarbij eetcultuur van kastelen en buitenplaatsen centraal staat. Zie ook dagvanhetkasteel.nl/vriendenloterij-kasteelprijs-2024/.

Enthousiast

In 2023 zette de stichting dankzij een bijdrage van de VriendenLoterij voor het eerst de Kasteelprijs op touw. Publiek, deelnemende kastelen en pers waren enthousiast. Destijds was Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt (thema het meest romantische kasteel) de winnaar.

De Kasteelprijs is mogelijk gemaakt door de deelnemers van de VriendenLoterij.

Foto: Top 3 Kasteelprijs 2024. V.l.nr kweeperentaart Museum Martena, Indische stoof van Kasteel Cannenburch en perentaart met karamelsaus van Landhuis Oud Amelisweerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.