Ga naar de inhoud

Drie gemeenten strijden om BNG Erfgoedprijs 2024

Apeldoorn, Nieuwegein en Nijmegen zijn genomineerd voor de BNG Bank Erfgoedprijs 2024, met als thema Post 65-erfgoed. Het trio gemeenten springt er volgens de jury uit vanwege zijn actieve houding bij de bescherming en herbestemming van Post 65-erfgoed. De winnaar van de jaarlijkse prijs wordt op 6 juni geopenbaard.

Bij Post 65-erfgoed gaat het om scholen, kantoren, stations, kunst in de publieke ruimte, winkelcentra, theaters, woonwijken en gebedshuizen die na 1965 zijn gebouwd. Erfgoed, dat kenmerkend is voor een groot deel van onze leefomgeving. Toch blijkt het, hoe veelzijdig ook, lang niet altijd geliefd. Bij veel gemeenten staat het betreffende erfgoed niettemin hoog op de agenda, omdat de gebouwen en complexen uit die tijd vragen om renovatie, aanpassing en verduurzaming.

Longlist

De jury selecteerde Apeldoorn, Nieuwegein en Nijmegen uit een longlist. Niet alleen vanwege hun actieve houding, maar ook dankzij hun ‘toekomstgerichte en integrale beleid waarin zij de nadruk leggen op hoe inwoners dit relatief jonge erfgoed beleven’.

Volgens voorzitter Ina Adema, Commissaris van de Koning in Noord-Brabant en voorzitter van het BNG Cultuurfonds, was de jury enthousiast over de kwaliteit van de inzendingen en de motivatie van de betrokken beleidsmedewerkers. “Werken met het thema Post 65-erfgoed”, aldus Adema, “heeft leuke inzendingen opgeleverd uit verschillende delen van het land: gemeenten die misschien niet direct in het oog springen als erfgoedgemeenten blijken een overtuigend Post 65-verhaal te hebben. We kijken uit naar de incognito-bezoeken om de drie gemeenten de komende tijd verder te onderzoeken”.

De uiteindelijke winnaar wordt bekend gemaakt tijdens een Erfgoedsymposium georganiseerd door en in de gemeente Weert, die de prijs in 2023 won.

Jaarlijks

De BNG Bank Erfgoedprijs wordt toegekend aan een gemeente die volgens de jury het best met haar erfgoed omgaat en daar op inspirerende wijze inwoners bij betrekt. Het Erfgoedplatform van Kunsten ’92 wil met de prijs goede voorbeelden delen en andere gemeenten inspireren. De award, ter waarde van 25.000 euro, is mogelijk gemaakt door hoofdsponsor BNG Cultuurfonds.

Jury

De jury 2024 bestaat naast voorzitter Adema uit Susan Lammers (algemeen directeur Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed), Christian Pfeiffer (directeur Huizer Museum), Karianne Vandenbroucke (projectmanager Vastgoed bij Natuurmonumenten), Marielle Hendriks (directeur-bestuurder Erfgoedhuis Zuid-Holland) en Rabiaâ Benlahbib (directeur van Kunstfort Vijfhuizen, en directeur Creative Court).

Karlijn de Wilde (restauratie-architect en bouwhistoricus bij Rothuizen) completeert het gezelschap als jong jurylid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.