Ga naar de inhoud

Drie genomineerden voor prijs Jong MonumentenTalent

Voor de Jong MonumentenTalentprijs 2017 zijn genomineerd Daan Claessen (3D-modellenbouwer), Lisette Breedveld (monumentenzorger gemeente Almere) en Max Beijk (molenmaker).

Tijdens het Nationaal Monumentencongres op 9 november in Leeuwarden wordt bekend gemaakt wie de winnaar is. Hij/zij krijgt een gepersonaliseerd ontwikkelingstraject, aangeboden door het Mondriaan Fonds.

De Jong MonumentenTalentprijs, een initiatief van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), is ingesteld om jeugdig talent in de monumentensector in de schijnwerpers te zetten en om frisse ideeën en nieuwe energie met elkaar te delen. Een en ander bevordert volgens de RCE de verbinding van generaties in de erfgoedsector en genereert positieve aandacht voor cultureel erfgoed en jonge professionals.

In totaal zijn 16 talenten tussen 21 en 32 jaar voorgedragen, afkomstig uit alle hoeken van de erfgoedwereld. Van projectleider tot architect, van programmacoördinator tot restauratiespecialist en van marketeer tot maker van historische 3D-modellen.

Criteria voor deelname

  • De genomineerde is jonger dan 32 jaar op het moment van uitreiking van de prijs (9 november 2017);
  • De belangrijkste werkzaamheden van de genomineerde zijn monumenten gerelateerd;
  • De genomineerde geeft zichtbaar blijk van gepassioneerde en onderscheidende visie op erfgoed.

Jury

De jury bestond uit Susan Lammers (directeur Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en voorzitter), Thies Koggel (tuinmedewerker Landgoed de Wiersse en winnaar MonumentenTalent 2016), Flip van de Burgt (voorzitter Vakgroep Restauratie), Christian Ernsten (docent Reinwardt Academie en adviseur Mondriaan Fonds) en Joks Janssen (hoogleraar ruimtelijke ordening en erfgoed Wageningen Universiteit).

Foto: De drie genomineerden met de klok mee: Daan Claessen, Max Beijk en Lisette Breedveld.