Ga naar de inhoud

Drie jaar Museum Huys Auerhaen

Huys Auerhaen in Alkmaar bestaat als museum drie jaar. Vanwege de museumstatus kan het huis aan de statige Wilhelminalaan zichtbaar werken aan behoud van en kennis overdracht over historisch interieur en wooncultuur in Nederland.

Na de aftrap in 2019 mocht het museum, destijds met een slinger aan de staande klok officieel geopend door toenmalig wethouder Christian Braak (Erfgoed en Cultuur) van de gemeente Alkmaar, op veel meer bezoekers rekenen.

In beeld ondanks corona

“Maar”, herinnert zich voorzitter Mark Koning van de Stichting Huys Auerhaen, “al snel viel het corona virus Nederland binnen en waren we genoodzaakt de rondleidingen te minimaliseren en zelfs een tijdje te sluiten”.

“Door aanwezigheid op social media, het maken van filmpjes en nieuwsbrieven, bleven we in beeld; het intensief schrijven en bellen met vrienden en donateurs, zorgde voor hartverwarmende reacties en steun. Na de lockdown continueerden we met de programmering en waren we zelfs deel van de Maand van de Geschiedenis. Ook zijn wij genoemd in de Goede doelen gids van Alkmaar”.

Voor altijd samen

Het uitzonderlijke van het interieur van het museumhuis en zijn collectie meubels, serviezen, Aziatische en moderne kunst, is dat zij voor altijd samen, een beeld vormen van de wooncultuur van de gegoede burgerij in de 20e eeuw.

Bij elk voorwerp, sommige verzameld, andere geschonken, hoort een opmerkelijk verhaal. Toppers in het laat 19e -eeuwse herenhuis zijn de studeerkamer in Art Deco stijl verbouwd in 1930 door de Alkmaarse architect Laurens Groen (1879-1952) en de salon/bel-etage met historische meubelverzameling, keramiek en wonderkabinet.

Huys vol Verhalen

”Dat maakt dat wij met trots dit ‘Huys vol Verhalen’ naar buiten brengen met rondleidingen van deskundige vrijwilligers en een bestuur met hart voor de kunst, in de breedste zin van het woord”, aldus Koning. “De komende tijd werken wij aan partnerschappen en het digitaliseren van de hele collectie, zodat die toegankelijk wordt voor eenieder.

De naam van de Stichting Huys Auerhaen (2007) linkt naar de met uitsterven bedreigde vogel. Dat boegbeeld is ook vertegenwoordigd in een sculptuur uit de jaren 20. Recente interieurs uit de 20e eeuw zijn eveneens vogelvrij en kwetsbaar doordat de boedel uit elkaar valt bij overlijden en verhuizingen.

Koning: “Daarom is de rol van ons museum belangrijk, vanwege het totaalbeeld, de bewonerssporen (collecties en ingrepen in het interieur) van de eigenaren mét verhalen door de eeuwen heen”.

Rondleiding op afspraak

Op afspraak met rondleiding zijn parterre, keuken en studeerkamer, bel-etage, salon/serre, eet- en dienkamer te bezichtigen. Op het ogenblik met maximaal 5 personen per groep, QR-code en de geldende hygiëneregels volgens het RIVM.

Vragen over een bezoek aan museum Huys Auerhaen? Neemt u contact op met Mark Koning, info@huysauerhaen.nl, voorzitter van het bestuur.

Foto: Ontvangst op de bel etage.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.