Ga naar de inhoud

Drie miljoen euro subsidie voor herbestemming

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft dit jaar in totaal drie miljoen euro subsidie toegekend om het herbestemmen van monumenten te stimuleren. De betreffende regeling beoogt duurzaam gebruik van monumenten en gebouwen met cultuurhistorische waarde in Nederland te bevorderen.

Binnen de Subsidieregeling stimulering herbestemming monumenten, die wordt uitgevoerd door de Rijksdienst voor het Cultureel Erffgoed (RCE), kan financiële steun worden aangevraagd voor het wind- en waterdicht houden van een gebouw dat leeg staat. Daarnaast is het ontvangen van subsidie mogelijk voor onderzoek naar de haalbaarheid van herbestemming. Die kan aangevuld worden met een bedrag voor onderzoek naar verduurzaming.

Bericht voor aanvragers

Op 28 februari 2023 hebben alle betrokkenen bericht gehad. In totaal kwamen bij de Rijksdienst 489 verzoeken binnen, waaronder 18 voor wind- en waterdichtmaatregelen.

Van de aanvragen is 65 procent gehonoreerd. 35 procent is afgewezen omdat de aanvraag niet compleet was óf omdat deze niet in aanmerking kwam voor subsidie op grond van de regeling. Daarbij gaat het onder andere om woonhuizen die uitgesloten zijn van subsidiëring.

Het aantal aanvragen voor verduurzamingsonderzoek is volgens de RCE niet meegenomen in eerder genoemde percentages aangezien deze deel uitmaken van een haalbaarheidsonderzoek. Om budgettaire redenen zijn dit jaar geen aanvragen afgewezen.

Foto: Fort Honswijk heeft subsidie gekregen voor haalbaarheidsonderzoek naar een nieuwe functie (foto Fort Honswijk).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.