Drie molens strijden om Molenprijs 2019

Drie molens strijden om de Molenprijs 2019 ter waarde van 75.000 euro. Genomineerd zijn De Vrijheid in Beesd, De Ster in Rotterdam en De Lelie in Puttershoek. Het publiek bepaalt wie wint.

De kandidaten moeten zoveel mogelijk stemmen zien te verwerven. De winnaar gaat er met de hoofdprijs vandoor, beide concurrenten krijgen het aantal ontvangen stemmen uitgekeerd in euro’s. Elke stem levert dus geld op.

Stemmen kan tot dinsdag 1 oktober 12.00 uur via molenprijs.nl De winnaar wordt op woensdag 9 oktober bekendgemaakt tijdens het Molenfeest.

Nationaal magazine MONUMENTAAL zet de genomineerden en hun dromen op een rij.

De Vrijheid

De kapconstructie van molen De Vrijheid in Beesd dient volledig te worden gerestaureerd.

Alleen zo kan de molen lokaal geteelde tarwe blijven malen voor de vele biologische producten die op Landgoed Marienwaerdt worden verkocht en gebruikt. De molen is van grote waarde voor het landgoed maar ook voor het dorp Beesd. Als de molen niet wordt gerestaureerd, kunnen we de deuren wel sluiten, zeggen de molenaars.

De Ster

De Ster in Rotterdam en De Lelie in Puttershoek zijn de enige nog werkende snuif- en specerijenmolens van Nederland.

Vrijwilligers van De Ster willen een klein bezoekerscentrum inrichten opdat meer publiek, waaronder ook groepen zoals schoolklassen, de molen kunnen bezoeken om kennis te maken met het unieke maalproces. Vanwege de veiligheid en onderhoud moet echter eerst de fundering van de molen worden opgeknapt.

De Lelie

Achter en onder molen De Lelie zitten nog de kelder en de machinekamer van de vroegere stoommachine, die op windstille dagen de werktuigen in de molen aandreef.

Beide ruimten zijn dringend toe aan een opknapbeurt, waarna ze worden opengesteld voor publiek. Er worden verhalen over de stoommachine en over mensen die er in de Tweede Wereldoorlog ondergedoken hebben gezeten tot leven gebracht via film en foto’s.

Over de prijs

De Molenprijs is een jaarlijkse publieksprijs, ingesteld door vereniging De Hollandsche Molen in samenwerking met de BankGiro Loterij.

Met de award willen beide organisaties laten zien dat molens een onmisbaar en belangrijk onderdeel zijn van het Nederlandse cultureel erfgoed. De prijs stelt een molen in staat een langgekoesterde wens in vervulling te laten gaan.

Foto: Beesd – molen De Vrijheid molenaars Cees de Jong (links) en Justin van den Heuvel (foto Wim Giebels).