Eerherstel Haagse metaalplastieken

Enkele jaren geleden is de voormalige Christelijke HBS Overvoorde aan het Westhovenplein te Den Haag neergehaald om ruimte te maken voor woningbouw. In overleg tussen de gemeente Den Haag en projectontwikkelaar Stebru is indertijd een aantal kunstwerken van de slopershamer gered.

Sinds 2018 ondersteunt de Werkgroep Monumentale Kunst van erfgoedvereniging Heemschut de projectontwikkelaar bij de restauratie en herbestemming van de werken. Een eerste resultaat is nu zichtbaar geworden.

In de verschillende appartementenblokken op het terrein zijn metaalplastieken van Henk Krijger (1914-1979) herplaatst. De plastieken uit 1960 maken onderdeel uit van een reeks.

Kenmerkend voor wederopbouwperiode

Samen beelden de werken de ontwikkeling van de geest van het kind uit. De gekozen symboliek van o.a. een bloem die tot bloei komt en een vogel die vanuit het nest haar vrijheid tegemoet gaat, komt overeen met het vooruitgangsoptimisme en de dadendrang die kenmerkend zijn voor de wederopbouwperiode [1946-circa 1972].

Over twee tot drie jaar zullen elders in Den Haag glas-in-loodramen van Gunhild Kristensen en een keramisch werk van Han Petri worden geplaatst. Alle worden in overleg met de werkgroep van Heemschut gerestaureerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.