Eerste Autoroute Vestingsteden een feit

De eerste Autoroute voor Vestingsteden is een feit. Het traject, Zuiderwaterlinieroute gedoopt, voert langs 11 Brabantse vestingsteden en erfgoedgoedparels zoals forten, kastelen, schansen en vestingwallen.

De ‘opening’ werd vrijdag 10 juli in Geertruidenberg verricht door Willemijn van Hees, voorzitter van de Vereniging Nederlandse Vestingsteden (VNV) en Peter Staal, directeur van de Koninklijke Nederlandse Automobiel Club (KNAC). De handeling werd kracht bij gezet door een klaroenstoot van een stadsheraut van Steenbergen en begeleid door de Bergsche Battery, het stadsleger van Geertruidenberg.

Via de website www.vestingstedenroute.nl, een app en een boekje is de route voor een breed publiek toegankelijk. Op de site is ruimte voor horecaondernemers en erfgoedorganisaties om hun aanbod en aanbiedingen te delen.

Initiatief

Vestingstedenroute.nl is een initiatief van de VNV en de KNAC. De partners willen met de site vestingsteden verbinden via speciaal samengestelde toeristische autoroutes en aldus meerwaarde bieden voor de omgeving, de erfgoedparels en de horeca. De Zuiderwaterlinieroute is de eerste route die uit de samenwerking is voortgekomen.

Kracht van de crisis

“De huidige tijd doet ons sterker beseffen dat we door samen te werken nieuwe kansen kunnen creëren”, verklaart Willemijn van Hees.

“Ik ben enorm blij dat ik als voorzitter van de VNV samen met de KNAC www.vestingstedenroute.nl mag presenteren met daarop een route langs de Zuiderwaterlinie. Op de site staan prachtige aanbiedingen en veel wetenswaardigheden over onze mooie vestingsteden. Uniek voor een dagje uit of een historische vakantie”.

KNAC-directeur Peter Staal op zijn beurt zegt blij te zijn dat er weer een autoroute is die langs historische plaatsen voert. “In Nederland is nog veel moois te ontdekken dat onder de aandacht van het grote publiek kan worden gebracht. Juist met de auto is dat, in deze tijd, heel goed te doen. Veilig, comfortabel en corona-proof”.

Enthousiast

De afdeling Midden West van Koninklijke Horeca Nederland reageert enthousiast. Woordvoerder Jack Siemons spreekt zelfs van ‘een geweldig initiatief’.

“De vestingstedenroute Zuiderwaterlinie biedt de horeca volop kansen voor samenwerking met het erfgoed. Mensen willen genieten van al het moois dat Noord-Brabant te bieden heeft, maar ook lekker eten, drinken en/of overnachten. Zo helpen we elkaar genieten. Deze steun in de rug kunnen wij heel goed gebruiken”.

Ook Gastvrij Brabant omarmt het initiatief. “Deze website is een prachtige gelegenheid Brabantse gastvrijheid te combineren met historisch erfgoed”, aldus zegsman Hubert Boelaars.

www.vestingstedenroute.nl

Volgens VNV-voorzitter Van Hees is de Zuiderwaterlinieroute de eerste in een reeks waarmee de vereniging samen met de KNAC de vestingsteden en al het moois daaromheen op de kaart gaat zetten.

“Hiermee pakken we de handschoen op die het kabinet Rutte III ons heeft gegeven om erfgoed zichtbaar te maken en ervoor te zorgen dat mensen erfgoed ook gaan beleven”.

De website www.vestingstedenroute.nl is het kloppend hart van de samenwerking. Er is een toolkit beschikbaar voor erfgoedorganisaties en horecaondernemers zodat zij hun aanbod en aanbiedingen kunnen delen. Via de site en de communicatiekanalen van de betreffende gemeenten, horecaondernemers, Visit Brabant, de KNAC, de ANWB en vele andere betrokkenen wordt op www.vestingstedenroute.nl geattendeerd. Op de homepage staat een sfeerimpressie/videorondleiding van de route.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.