Ga naar de inhoud

Eeuwenoude schilderingen blootgelegd in kerk van Bierum

Op maandag 20 januari 2020 wordt de Sebastiaankerk in het Groningse dorp Bierum na een periode van restauratie en herstel van mijnbouwschade opnieuw in gebruik genomen. De festiviteiten staan gepland op de naamdag van de naamgever van het gebouw: Sint Sebastiaan.

Opvallend

Het 13-eeuwse godshuis is vanwege zijn enorme steunbeer voor de toren een opvallende verschijning op een prachtig punt in het dorp. De steunbeer is mogelijk al in de 15e eeuw aangebracht om de spits tegen verzakking te beschermen.

De Sebastiaankerk, in september 2014 samen met de kerk van Holwierde overgedragen aan de SOGK, is in de oorlog zwaar getroffen en ernstig beschadigd geraakt. Het dak had een ‘flinke klap’ gehad waardoor de gewelven bijna op instorten stonden. Na WOII is het gebouw opgeknapt waarbij verschillende afwerkingen uit verschillende periodes aan het licht kwamen en naast elkaar in beeld zijn gebracht.

Schilderingen

Met de recente restauratie zijn fraaie schilderingen blootgelegd en hersteld. Te zien zijn 13e-eeuwse baksteen- en rankmotieven en geometrische vormen en 13e- tot en met 15e-eeuwse figuratieve schilderingen.

De eeuwenoude schilderingen zijn bewaard gebleven ‘dankzij’ de eerste protestantse predikant die in 1605 werd aangesteld. Allergisch als hij was voor katholieke uitingen liet hij het interieur witkalken waardoor de schilderingen eronder niet verloren zijn gegaan.

Combinatie

In het kerkgebouw zijn herstel van mijnbouwschade en restauratie gecombineerd. Want, aldus de SOGK, als er dan toch werkzaamheden verricht moeten worden, dan het liefst maar in een keer. “Dat is altijd beter voor een monument”.

Meer over Sint Sebastiaan op www.groningerkerken.nl bij het onderdeel Kennisbank.

 Schenking

Het werk is verricht op basis van de subsidietoezegging Srr 2018 van OCW/ RCE en een schenking van een weldoenster in het fonds voor getroffen kerkgebouwen.

Tot nu toe maakt de voormalige eigenaar, de Protestantse gemeente Bierum-Holwierde-Krewerd, nog geregeld gebruik van het godshuis, ook als rouw- en trouwlocatie

Foto: Een bouwkundige toont de schilderingen in de kerk van Bierum (foto Julia Gunther).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.