Eigentijds wonen in historische drukkerij

Boekhoven Bosch Utrecht

Revitalisaties van gebouwen die in de jaren ‘70 zijn herbestemd, vormen een nieuwe actuele opgave. Versseput Architecten ontwierp in opdracht van woningcorporatie Mitros uitbreiding en renovatie van de voormalige, uit 1938 stammende historische drukkerij Boekhoven Bosch in het stadshart van Utrecht. In het complex, dat 40 jaar geleden werd omgebouwd tot woongebouw, zijn 38 huizen nieuw ondergebracht, waarvan 5 uitgebreid, 5 verdubbeld en 13 vergroot.

De laatste historische drukkerij in het centrum van de Domstad blijft als monument behouden. Boekhoven Bosch, ontworpen door Johannes Berghoef, is aan de lijst van industrieel erfgoed toegevoegd. Het fabrieksgebouw onderging een monumentale volumevergroting en een metamorfose die recht doet aan architectuur van de Delftse School.

Het Kasteel

Het complex dankt zijn bijnaam, Het Kasteel, aan de kantelen op de dakrand van de massieve bakstenen straatgevels. De architectuur ademt de binnenstedelijke sfeer van Sienna, een voor Nederland onderscheidende inspiratiebron. De gevels aan de binnentuin tonen een jaren dertig industriële bouwstijl.

De straatgevels zijn onlangs opgeknapt en aangepast naar de oorspronkelijke architectuur. De detonerende houten puien onder de bogen van de straatgevels inclusief de toegangen en poort zijn vervangen door nieuw ontworpen stalen puien.

Met toevoegingen aan de tuingevels, de stalen erkers, de galerij over de erkers, de dakopbouw met overstekende luifel en de ronde dakopbouw is een compleet nieuw en harmonieus beeld naar analogie van de Delftse School gecreëerd. Inpandig is ingrijpend maar sober gerestaureerd. Kroonjuweel is het trappenhuis met nieuwe loopbrug.