Ga naar de inhoud

Elden onderweg naar beschermd dorpsgezicht

Elden is een opvallende verschijning in de gemeente Arnhem. De afgelopen jaren was er regelmatig discussie over het volledig door stadswijken ingesloten Betuwse dorpje. Het Gelders Genootschap kreeg de opdracht om voor de bijzondere plek een Toelichting Beschermd Dorpsgezicht op te stellen. Inmiddels is de procedure begonnen, waarmee Elden op weg is om gemeentelijk beschermd dorpsgezicht te worden. Met de aanwijzing is het makkelijk om grip te krijgen op de historische dorpse kwaliteiten. Het gebied krijgt een instrument om te voorkomen dat Elden opgaat in Arnhem-Zuid. De gestelde karakteristieken en waardes in het dorp vormen voortaan een toetsingskader bij nieuwe ontwikkelingen.

Uitzonderlijk

Elden is uitzonderlijk vanwege haar dorpse karakter, zoals de bebouwing langs de Huissensedijk, met daaraan de Bonifatiuskerk. Ze heeft een herkenbaar wederopbouwplan, waaronder de Brink met de Lucaskerk. Deze naoorlogse ingreep was van grote invloed op de structuur van het dorp, want het kende eerder brink noch plein.

Met de toelichting hoopt het Gelders Genootschap tegemoet te komen aan de wens van de bewoners en de Arnhemse gemeenteraad om van het dorp een beschermd gezicht te maken. Opdat verder gebouwd kan worden op de kwaliteiten van Elden voor volgende generaties.

Foto: Dorp Elden vanuit de lucht (foto Cyclomedia Technology BV).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.